Г-7 се обяви за енергийна диверсификация, включително ядрена

0
Министрите на енергетиката от Г-7 са се обединили около нуждата за бърза диверсификация на енергийните източници, включително на ядрена енергия
Министрите на енергетиката от Г-7 са се обединили около нуждата за бърза диверсификация на енергийните източници, включително на ядрена енергия

Министрите на енергетиката от Г-7 са се обединили около нуждата за бърза диверсификация на енергийните източници, включително на ядрена енергия

Това заяви японският министър на индустрията Коичи Хагиуда след онлайн среща на енергийните министри на седемте най-развити икономики в света, предадоха световните агенции.

"Няколко държави заявиха нуждата си бързо да намалят зависимостта си от руската енергия", каза Хагиуда, който отговаря за енергийните въпроси на Япония.

Страните от Г-7 ще препотвърдят ефективността на ядрената енергия, добави той.

Повечето от атомните реактори в Япония бяха затворени след ядрената катастрофа в АЕЦ "Фукушима" преди 11 години. Към момента само шест работят в сравнение с 54 преди трагедията с централата, ударена от земетресение и цунами, припомня Ройтерс.

Хагиуда не каза дали Япония ще се присъедини към ембаргото върху руския петрол.

Срещата на енергийните министри на Г-7 бе свикана, след като във вторник Съединените щати забраниха вноса на руски суров петрол, някои петролни продукти, втечнен природен газ и въглища в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

Запитан дали Япония ще се присъедини към забраната на САЩ, премиерът Фумио Кишида каза вчера, че осигуряването на стабилни енергийни доставки е "национален интерес", като същевременно изрази готовността си да координира действията си с други държави от Г-7 при вземането на решение за подхода на Токио.

В светлината на географската си близост и необходимостта от децентрализиране на източниците на доставки, Япония насърчаваше вноса на енергия от Русия, припомня Киодо.

Русия е и петият по големина доставчик на втечнен природен газ за бедната на природни ресурси Япония.

Руските енергийни доставки са представлявали 3,6 процента от японския внос на суров петрол и 8,8 процента от вноса на втечнен природен газ през 2021 г., според данни на Японската организация за външна търговия.

В синхрон с други държави от Г-7, Япония въведе серия от санкции срещу Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    123
    Откъде ще диверсифицирате тези енергоизточници, че не ми е ясно ? От Марс ? Нашата панета е една и е ясно на всички кой колко има. хаха задава се много лицемерна комедия на хоризонта. Към по-бедните хора, затягайге коланите, вие ще го духате най-жестоко.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари