Фонд „Земеделие“ ще реже субсидии за запалени стърнища

0
Фонд „Земеделие“ предупреждават стопаните, че ще им бъдат налагани глоби за палене на земеделски площи, независимо от факта, че още не е започнала кампания 2020
Фонд „Земеделие“ предупреждават стопаните, че ще им бъдат налагани глоби за палене на земеделски площи, независимо от факта, че още не е започнала кампания 2020

Фонд „Земеделие“ ще включи в черен списък площите, опожарени преди кампанията по заявяване на субсидии за тази година. Субсидиите за стопаните, които си позволяват да палят стърнища, ще бъде намалявано.

Паленето на стърнища продължава въпреки санкциите, които фонд „Земеделие“ налага. Ето защо от фонда предупреждават стопаните, че ще им бъдат налагани глоби за палене на земеделски площи, независимо от факта, че още не е започнала кампания 2020.

Субсидиите за парцелите, които се опожаряват преди подаването на заявления по схемите за директните плащания, ще бъдат намалявани. Тези площи ще носят предварителна тежест за налагане на глоби още при тяхното очертаване, когато кампанията започне.

Екипи от техническия инспекторат ще проверяват на място всички сигнали за запалени стърнища.

Миналата година са направени извънредни проверки по 115 сигнали за горящи земеделски площи в страната. Най-често палежите са в областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково.

Незаконни практики са установени пред 244 кандидати по схемите и мерките за директни плащания. Засегнати са 421 земеделски парцела, като опожарената площ е над 20 хиляди декара.

Опожарените земеделски площи се считат за неподходящи за субсидиране за съответната година и се водят като наддекларирани, уточняват от фонд „Земеделие“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари