Спират субсидиите на земеделците, които палят стърнища

2
1 500 декара са горели в Русенско в рамките на 3 дни
1 500 декара са горели в Русенско в рамките на 3 дни

Спират субсидиите при палене на стърнища.

Това съобщиха от пресцентъра на аграрния фонд.

Причината е, че само за три дни през изминалата седмица към дежурните екипи на Министерство на земеделието, храните и горите и ДФЗ са подадени 37 сигнала за горящи земеделски площи. Пожарите са били основно в Северна България, където доминиращо е зърнопроизводството. Общо са пострадали 4500 дка, които са предимно в областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково, пише Монитор.

В Плевенско пламъците са обхванали 2400 дка, а в Русенско 1500 дка. Това са и най-засегнатите район от умишлените палежи. Палежи са правени в землищата на селата Сливо поле, Мартен, Бабово, Борисово, Черешово и Мечка.

Шест пожара, на обща площ от 250 дка в област Монтана са горели в селата Долни Цибър, Станево, Студено буче, Долни Белотинци и Вирове.В област Плевен са пет, като два от тях в нивите на Долни Дъбник, два до град Кнежа и един до село Койнаре. Засегнати са над 250 дка.

Сателит

Сигналите са постъпили от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР. Екипите са констатирали основно изгаряния на стърнища от пшеница, площи с царевица, пасища и сухи треви. Местоположението е локализирано с GPS и са извършени измервания на засегнатите площи. Предстои да се установи дали площите са декларирани за субсидии и съответно по кои схеми и мерки.

Наказания

Паленето на стърнища е забранено и се санкционира съгласно Закона за опазване на земеделските земи, като за първо нарушение са от 1500 до 6000 лв., а при повторно от 2000 до 12 000 лв. Изгарянето на стърнища е нарушение на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията за кръстосано съответствие. Спазването на изискванията за кръстосано съответствие е задължително условие, за да могат земеделските стопани да получат пълния размер на директните си плащания. Съгласно изискванията на европейското законодателство санкцията при неизпълнение на стандартите за добро земеделско и екологично състояние може да се достигне до цялостно изключване от една или няколко схеми за подпомагане в продължение на една или повече календарни години.

Пожарите унищожават почвата

Паленето на стърнищата е много вредна практика за почвата, тъй като високата температура унищожава голяма част от органичното вещество в нея и разрушава хумусния слой. Нещо повече – унищожава се част от почвените микроорганизми, под въздействието на които се разграждат органичните вещества. Истината е, че това е най-лесният и евтин начин за фермерите да освободят нивите от растителните отпадъци, плевели и вредители и често прибягват до него, въпреки че е забранено. Това коментира пред Агроновините проф. Светла Русева по бофизика и почвознание. Почвата е живо природно тяло, в нея протичат физични, химични и микробиологични процеси. Тя обясни, че почвените микроорганизми са носителят на почвеното плодородие. Под тяхно въздействие органичните остатъци от растенията и от дребните почвени животинки се транформират в почвено органично вещество, а то е основата за храненето на растенията. Благодарение на почвените микроорганизми хумусът се минерализира и почвените хранителни елементи стават достъпни за растенията. Стопаните го правят, защото така е по-лесно, понеже мнозина пропускат сроковете за обработка на почвата след прибирането на реколтата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари