Увеличават субсидиите за земеделските стопани заради сушата

5
За това се споразумяха представители на държавите от ЕС
За това се споразумяха представители на държавите от ЕС

Заради сушата в страните от ЕС делът на субсидиите за земеделците ще бъдат увеличени, съобщи Еврокомисията. За това се споразумяха в сряда представители на държавите от Общността.

Като първа стъпка, в рамките на мерките за подкрепа засегнатите земеделски стопани ще могат да получат по-висок от обичайно полагащия им се процент от плащанията по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП). Чрез тези плащания ще се осигурят повече финансови ресурси за земеделските стопани, които ще получат до 70% от преките плащания, считано от средата на октомври, и 85 % от плащанията за развитие на селските райони, веднага щом решението бъде прието.

Второ, тези мерки позволяват дерогации от някои от правилата за екологизиране, като целта е да се подобрят наличностите от фуражи. Това включва следните възможности:

- земята, оставена под угар, да се разглежда като отделна култура или като екологично насоченa площ, въпреки че е използвана за паша или от нея е прибрана реколта;

- междинните култури да се засяват като чисти култури (а не като смес от култури, както се изисква според действащите правила), ако са предназначени за паша или за производство на фураж;

- определеният за междинните култури 8-седмичен минимален период да се съкрати, за да могат замеделските стопани навреме да засеят след тях зимните култури.

След вчерашното гласуване пакетът следва да бъде официално приет в началото на септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари