Европа е обхваната от протести срещу ограниченията

0
Във Виена властите забраниха организирано шествие, но около 10 000 души активисти все пак събраха в центъра на града
Във Виена властите забраниха организирано шествие, но около 10 000 души активисти все пак събраха в центъра на града

Стотици задържани по време на протести срещу ковид-ограниченията в Европа

Във Виена властите забраниха организирано шествие, но около 10 000 души активисти все пак събраха в центъра на града.

"Дойдох тук, за да защитя демокрацията в тази страна. Забраната за политически събирания и демонстрации напомня много на февруари 1934 година", заяви демонстрант.

Десетки участници в две демонстрации, забранени от общинските власти, бяха задържани в Брюксел. Белгия е в карантина от октомври, вечерен час и строга забрана за пътувания в чужбина. Гражданите са убедени, че е време да се премахнат ограниченията.

В Холандия полицията е в повишена готовност: миналата седмица в страната избухнаха многобройни бунтове и погроми поради наскоро затегнатите карантинни мерки. В неделя демонстрацията в Амстердам беше предимно мирна, но полицията я разпръсна с наличния си арсенал.

В Словения недоволни родители излязоха на протест през уикенда. В петък, 29 януари, образователните институции в два региона на страната бяха затворени отново, след като само седмица работеха в относително нормален режим.

В датския град Орхус, група, наречена "Мъжете в черно", също организира демонстрация, на която присъстваха активисти от цялата страна. Те наричат ​​ограниченията срещу коронавируса "атака срещу правата им". Преди седмица протест на същата група в столицата Копенхаген завърши със сблъсъци с полицията и няколко ареста.

Трети месец във Франция текат протести срещу глобалния закон за сигурността. Французите са недоволни от засилването на полицейските правомощия, нарушаването на свободата на словото и най-важното - от забраната на снимане на служителите на реда, докато превишават на правомощията си. Към недоволните от полицейския произвол се присъединяват и хората, които смятат, че противовирусните ограничения всъщност са безполезни за спирането на заразата, но ограничават основни човешки свободи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари