Ефекта от глобалното затопляне

0

"Какво глобално затопляне? Ако има такова, защо зимата е толкова студена" - това е често чуван отговор от различни хора, когато стане дума за "глобално затопляне". 

Една снимка, която показва именно какво означава глобално затопляне, обиколи мрежата и зашлеви звучен шамар на "неверниците", пише OFFNews.

На кадъра изсмукана от глад бяла мечка "разказва" историята на стотици от своя вид на норвежкия остров Свалбард.

Снимката е направена от Кърстин Лангенбергер и е споделена над 50 хил. пъти в социалните мрежи. Разказът ѝ:

"За туристи и фотографи главната причина да посетят Свалбард е да видят полярни мечки. Обикновено ги намирахме: красиви, фотогенични, игриви и дори улавяни в момент на лова. На пръв поглед това място беше достъпно за хора, добре пазено и направо рай за белите мечки. Но справят ли се те наистина добре? Аз съм критично настроен човек и наблюдавам. Виждам глетчерите да се разрушават, виждам как ледът изчезва за секунди. Да, видях мечки в добро състояние, но видях и мъртви, видях и такива като на снимката. Тези в добро здраве са мъжки мечки, които стоят на леда цяла година, докато тези, които са изпити от глад, са женските, които се опитват да ловуват на брега - ядат яйца на птици и правят отчаяни опити да улавят елени. Те трябва да стоят на брега, за да раждат, а заради оскъдния вече лед, те няма как да стигнат до водата."

Според експертите популацията на бели мечки в Свалбард е стабилна, дори покачваща се. 

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари