Една и съща фирма стои зад проблемен участък на АМ "Тракия" и ремонта на жълтите павета

0
Иван Шишков: Строителните фирми са били заложници на управлението на държавата и общините
Иван Шишков: Строителните фирми са били заложници на управлението на държавата и общините Снимка: БГНЕС

Иван Шишков: Строителните фирми са били заложници на управлението на държавата и общините 

„Целият процес по възлагане на обществени поръчки на строителните фирми е на много ниско ниво - от самата държава и от общините. И основният проблем не е във фирмите, а във възложителя и начина на възлагане и управление на този процес.“

Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в ефира на БНТ, предава БТА.   

Той отново даде за пример лотовете 2 и 3 на автомагистрала „Тракия“, между Стара и Нова Загора и между Нова Загора и Ямбол. При направената проверка е установено, че в участъка Стара Загора - Нова Загора има по-малко липси в материалите, отколкото при лота Нова Загора – Ямбол, като първият участък е строен на по-висока цена от втория, като и при двата гаранционният срок е отминал.

"Затова си мисля, че още при самото възлагане на тези цени, най-вероятно е било буквално замислено или предвидено всичко това, което установихме. Защото няма логика - второто трасе е с по-сложен релеф, а цената да е по-ниска“, разкри министърът и допълни, че договорът е на цена без да има елементи на пътя – т.е определя се сума, решава се, че тя трябва да стигне за строежа на пътя и се започват строителните дейности."

Именно заради този начин на възлагане и работата на строителните компании е такава, стана ясно от думите на министъра. 

„Фирмите на практика нямат друг избор, те са били заложници на управлението на държавата и общините“, коментира още архитектът и подчерта, че ако нещата бъдат поставени така, че всички да ги изпълняват, този проблем няма как да се случи. Затова и служебният екип на МРРБ работи за решаването на този въпрос.

Друг проблем при възлагането на строителните дейности е извършването на основни ремонти, представяни по документи като текущи, припомни архитект Шишков, при които обаче няма фирма за надзор и се спестяват много пари от надзорните процедури. 

Според регионалният министър се оказва, че поръчките са възлагани по технологични проекти, които дори не съществуват в правния мир, а дълги години в АПИ не е имало звено, което отговорно да контролира основните ремонти на пътищата.

Той съобщи още, че фирмата – строител на лот 2 на магистрала „Тракия“ – „Трейс Груп Холд“АД е получила поръчката и за ремонта на жълтите павета в София. И според него столицата е на път да загуби европейското финансиране за ремонта на центъра на града, осигурено по ОП „Региони в растеж“, която се управлява от МРРБ. Финансовата рамка, която министерството би трябвало да даде е 41 милиона лева, като 46 милиона лева е целият проект и съфинансирането от столична община е около 5 милиона лева. 

„За да се усвоят парите, ремонтът на цялата централна градска част трябва да е готов и качествено извършен до март 2023 година“, каза още Шишков. Тепърва обаче  предстои пренареждане на жълтите павета, ремонтът на улица "Шишман" също продължава. 

„Заради забавянето от МРРБ обмисляме да започнем предварителни проверки на изпълнението на проекта“, заключи министърът. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари