Две села в Русенско нямат системи за ранно оповестяване при бедствия

0
На други пет места се използват ръчни сирени
На други пет места се използват ръчни сирени

През 2011 г. при обединението на Пожарна и аварийна безопасност и Гражданска защита на територията на Русенска област /извън град Русе/ е имало 96 сирени, като 1/5 от тях не са работили. Само за година почти всички са били ремонтирани.

Две от селата в русенски регион – Пет кладенци и Стърмен нямат системи за ранно оповестяване на населението. Причината е, че не може да се осигури подходящо електрозахранване заради сградите, в които се намират. На други пет места се използват ръчни сирени.

Русе е един от 10-те града в страната, където има аудио оповестителна система. Тя се тества 2 пъти в годината. Според комисар Димитър Павлов обаче съобщенията не винаги са разбираеми.

Лично аз считам, че тази сирена трябва много предпазливо да бъде използвана при нас, защото тя може да не предизвика положителен, а точно обратното – отрицателен ефект с всяване на паника сред населението”, коментира директорът на РД "ПБЗН"- Русе.

Сегашната ни оповестителна система не е съвършена, каза още комисар Павлов. „Това оповестяване може да стане със sms. Получавайки на мобилния телефон какво първоначално трябва да направят хората, за да опазят себе си и околните, мисля, че ще има много по значителен ефект”, коментира още комисар Димитър Павлов.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари