Дунавският лимес получи статут на световно културно наследство на ЮНЕСКО

2
Река Дунав е била не само естествена граница за римляните, но и важен път за стоки и особено за идеи, каза председателката на германския комитет Мария Бьомер
Река Дунав е била не само естествена граница за римляните, но и важен път за стоки и особено за идеи, каза председателката на германския комитет Мария Бьомер Снимка: iStock / Getty Images

Река Дунав е била не само естествена граница за римляните, но и важен път за стоки и особено за идеи, каза председателката на германския комитет Мария Бьомер

Древната граница на Римската империя по поречието на река Дунав получи статут на обект на световното наследство на ЮНЕСКО, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Решението бе взето по време на заседание на Комитета по световното наследство в китайския град Фуджоу.

Председателката на германския комитет на ЮНЕСКО Мария Бьомер изрази задоволство от решението. "Река Дунав е била не само естествена граница за римляните, но и важен път за стоки и особено за идеи", каза тя.

Решението за Дунавския лимес бе отложено, след като Унгария се оттегли от съвместната кандидатура за получаване на статут на световно наследство, внесена от Германия, Австрия и Словакия.

Комитет на ЮНЕСКО създаде работна група, която да се занимае с кандидатурата.

Римският лимес започва от Великобритания, преминава през Централна и Източна Европа до Близкия изток и Северна Африка. Целта е цялата граница от 6000 километра да получи статут на световно наследство.

Решението от петък не включва целия Дунавски лимес, който продължава на изток през Хърватия, Сърбия, България и Румъния.

Във вторник ЮНЕСКО отреди статут на културно наследство на лимеса на Долна Германия, който минава от Северно море през Нидерландия и Германия.

Британската част от лимеса получава статут съответно през 1987 г. за Адриановия вал и през 2008 г. за Антониновия вал. Границата през някогашната провинция Горна Германия е със статут на ЮНЕСКО от 2005 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари