Дубайска компания оглежда русенски пристанища

1
Dubai Ports World обяви, че се интересува от придобиването на български пристанища по река Дунав
Dubai Ports World обяви, че се интересува от придобиването на български пристанища по река Дунав

Dubai Ports World разглежда варианти за инвестиции в дунавските ни пристанища и създаване на високотехнологични логистични центрове в страната.

След като подписа публично-частно партньорство за управление на сръбското вътрешно пристанище в Нови Сад, Dubai Ports World (DP World) обяви, че се интересува от придобиването на български пристанища по река Дунав, съобщава Ports Europe, цитиран от Investor.bg.

През юни председателят на P&O Ports, която е част от DP World, Султан Ахмед бин Сулайем се срещна с българския държавен глава Румен Радев. Двамата обсъдиха инвестициите в българските пристанища по Дунав и високотехнологичните логистични центрове в страната като начин за ускоряване на трансфера на товари до Западна Европа.

България ще стартира търгове за концесии на своите най-големи пристанища по Черно море и Дунав през 2020 г., като най-привлекателни изглеждат проектите за развитие на пристанищата Варна-изток и Варна-запад, според Плана за действие за държавните концесии за периода 2019-2020 г., приет от Министерски съвет. Всички концесии ще имат срок от 35 години в опция за удължаване с още 11,5 години.

Концесиите за българските дунавски пристанища се очаква да включват обектите: пристанищен терминал Зимовник-Русе (за всички видове товари) с площ от 32 734 кв.м; пристанищен терминал Русе-изток 1 с площ от 333 057 кв.м; Русе-изток 2 с площ от 355 132 кв.м; Русе-запад с площ от 117 003 кв.м; Видин-център с площ от 18 261 кв.м.

България планира да свърже по Дунав Русе с Варна, където се намира най-голямото българско черноморско пристанище ( дистанцията между двете локации е 170 км), чрез нова магистрала и високоскоростна железопътна линия.

Пристанището на Нови Сад осигурява връзки с DP World Кюстенджа (най-голямото черноморско пристанище) с по-нататъшната обработка на товари в Джебел Али, Дубай, ОАЕ.

P&O Ports ще управлява пристанището в Нови Сад първоначално за 25 години с възможност за ползване от двете страни за още 25 години. Компанията ще има изключителни права за извършване на всички операции по крайбрежието, обработката на контейнери, товарите и товарно-разтоварната дейност.

Въпросното пристанище се простира на площ от 24 хектара и се експлоатира от последния държавен пристанищен оператор на страната.

Инвестицията отразява нарастващия интерес на собствениците и операторите да използват логистичните възможности за вътрешните и морските пристанища. И двете страни виждат увеличение на търговски обем между Европа и Азия, особено от Китай. Пристанищните оператори като DP World търсят начин да намерят своето място в мащабния китайски инфраструктурен проект „Един пояс, един път“, който е гаранция за бъдещи приходи.

Кюстенджа е свързан с река Дунав от изкуствено създадения плавателен канал Дунав - Черно море, който минава от Черна вода по Дунав до Кюстенджа и Наводари. Това прави градът предпочитано пристанище за сръбски износ и внос през Дунав.

Налице са също така нарастващи инвестиции в железопътната инфраструктура, както и във вече установени пътни коридори, включително и Трансевропейската транспортна мрежа. Заедно с китайските инвестиции в средиземноморските пристанища (Пирея, Триест, Генуа, Истанбул, Порт Саид) местните правителства търсят инвестиции за увеличаване на техния логистичен капацитет за справяне с ръста на китайските товари. В редица случаи именно Пекин е източник на финансиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари