Допълнителният прием в гимназиите ще е само по бал

0
Образователното министерство затваря вратичките за прием по втория начин
Образователното министерство затваря вратичките за прием по втория начин Снимка: Полина Тодорова

Просветното министерство подготвя промени в нормативната уредба, които да позволят допълнителният прием на ученици в гимназиите да се извършва по бал.

Това става ясно от отговори на МОН по повод материал на "Офнюз" за Софийската математическата гимназия. Разследването показва как се ползват вратичките за прием на ученици извън обичайното класиране.

Пред Вестник "Сега" от министерството потвърждават, че готвят поправки и заради сигнали в други училища. Последният подобен такъв, по който в момента се прави проверка, бил за математическата гимназия в Пловдив.

Публична тайна е, че след като приключи официалният прием след 4-ти или след 7-и клас в елитните гимназии, в тях се приемат още ученици над утвърдения брой, без изпити, каквито са държали другите деца. Възможност за това дава наредба 10 за организацията на дейностите в училищното образование, която позволява преместване на учениците от първи до шести клас през цялата учебна година с разрешение от началника на регионалното управление на образованието. Тази опция не важи за определен вид гимназии като математическите, езиковите, професионалните, спортните и т.н.

Проверка на "Офнюз" по сигнал на родители обаче показва, че именно по тази наредба СМГ приема допълнително деца в пети клас. Тази година са приети 179 деца, което е с 23 повече от утвърдения от РУО-София прием за 156 бройки. Две от тях са се явили на задължителните състезания за кандидатстване в СМГ и не са били приети, но имат брат или сестра близнак, които са постигнали високи резултати и са били класирани и записани, т.е. за тях нормативната уредба разрешава надпланово приемане и на другия близнак. За останалите 21 деца обаче е нямало публично обявен допълнителен прием.

Обясненията на шефката на РУО-София Ваня Кастрева пред въпросната майка гласят, че "преместването на учениците се извършва след приключване на приема", както и че няма "разписана разпоредба, която да вменява задължение да се канят ученици, които са следващи поред в списъка с класираните ученици“. Кастрева се позовава и на Наредбата за финансирането на институциите, според която „в особени случаи при определяне на броя на паралелките броят на учениците в тях може да се завиши и над стойностите по ал. 4 (бел.ред. - тоест с повече от 3 деца) след разрешение на министъра на образованието и науката по мотивирано предложение от директора на училището“. Въпросните особени случаи могат да са здравословни, социални, образователни и т.н., но те нямат нищо общо с идеята във въпросните математически гимназии, където ранният прием цели откриването и развиването на математически таланти.

РЕАКЦИЯ

Нарушен e принципът на състезателност“, е коментарът на министър Вълчев по случая. С цел затваряне на тези вратички МОН подготвя промени в нормативната уредба, с които при разрешен допълнителен прием той задължително ще трябва да се извършва по бал. По повод "особените" случаи министърът се е ангажирал с промени, които да спрат едноличното решаване на подобни случаи, като всеки казус се обсъжда от обществена комисия. В МОН вече е сформирана работна група, която да анализира "целесъобразността на нормативната уредба".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари