Добрината на млад мъж стопли сърцето на 95-годишна русенка

7
Благодетелят плати билетите за откриването на Мартенските музикални дни на заклетата почитателка на уникалния фестивал
Благодетелят плати билетите за откриването на Мартенските музикални дни на заклетата почитателка на уникалния фестивал Снимка: Брягнюз

Продажбата на билети за Мартенските музикални дни и тази година започна с фалстарт.

Опашката пред касите на операта в първия ден, 20 февруари, шумно роптаеше, че концертът за откриването на фестивала е бил разпродаден още преди месец . Една неочаквана случка обаче разведри обстановката и умили всички - и чакащите на опашката, и касиерките зад гишето.

Жена на преклонна възраст, подпирайки се на бастунче, с немощен глас поиска да купи два билета за първата вечер на фестивала. Отказаха й поради описания вече мотив. Жената не можа да разбере защо, нали сега започват да се продават билетите. Трудно и чуваше заради слухов апарат в ухото, оглеждаше се безпомощно и продължаваше да чака, стискайки приготвените левчета в ръка. Момичето зад гишето спомена, че били останали само два билета от скъпите - по 25 лева. Тогава млад мъж, който току-що бе платил билетите  си на другото гише, изненадващо се пресегна над главата на възрастната жена, подаде 50 лв. през гишето и кратко каза: "Дайте билетите на жената, плащам ги". И бързо излезе. Опашката възкликна от изненада и възхита. Възрастната жена не разбра какво се случва и продължи да си подава паричките през гишето. После сякаш онемя от вълнение, обърна се и изненадващо прати въздушна целувка към благодетеля си, който обаче бе изчезнал, без да чака благодарност.

Разговорихме се. Оказа се, че 95-годишната русенка Денка Георгиева Стоилова е заклета почитателка на Мартенските музикални дни от самото им създаване и никога не е пропускала  нито едно издание на фестивала. Особено държала на  концертите при откриването, защото тогава било най-тържествено. Преди си купувала билети и за други концерти, но сега гледа да си позволи поне откриването.

Още несъвзела се от случката, възрастната жена така и не разбира, че всъщност дава интервю за БРЯГНЮЗ.

Сигурно редовно посещавате концертите на Мартенските музикални дни... Просто обичате класическата музика или имате и друг интерес?

- Дааа, винаги съм там, от самото им начало. Мъжът ми Георги Стоилов е от основателите на Русенското филхармонично дружество. Беше цигулар в оркестъра от създаването му през 1948 г., та до последния си ден. Почина през 1980 г. на 58 години ... / изважда от торбичката си изрезка от вестник и показва снимката му заедно с други оркестранти - б.а/

А ти какво си работила? (Неусетно минавам на ти, дано събеседничката ми прости!)

- Бях художник аранжор към Нармаг, аранжирахме витрините на магазините.

С кого ще дойдеш на концерта?

- Със сина ми, но той е инвалидизиран, болят го краката, затова аз дойдох да чакам на опашката за билети. Заедно ще бъдем на откриването на Мартенските...

Други деца имаш ли, внуци?

- Големият ми син почина - също на 58 г. като баща си. Сега ще станат 15 години, откакто си е заминал. Имам двама внука, една правнучка на 40 години, живее в Америка. И правнучка имам - Изабел, на 4 годинки.

Някой друг от децата ти наследи ли музикалния талант на мъжа ти?

- Внучката в Америка. Даже като малка започна да свири  първо на цигулката на дядо си.

... Възрастната жена се огледа, присви очи на слънцето, усмихна се и каза "Боже, колко хубав ден е днес!" Прозвуча толкова неочаквано, колкото целувката, която прати на младежа, купил билетите й, и която той не видя. После бавничко тръгна по стъпалата на Операта. Щастлива!

П.П. След тази случка, която направи щастлив и автора на тези редове, БРЯГНЮЗ си позволява да отправи едно предложение до ръководството на Община Русе и организаторите на фестивала "Мартенски музикални дни", чието 60-то издание  ще започне след седмица:

- Дами и господа, помислете за тези хора на преклонна възраст, ревностни почитатели на класическата музика и на русенския фестивал. Потърсете ги и им отдайте заслуженото. (Всъщност един пропуск за концертите ще е най-голямата им награда.) Защото фестивалът "Мартенски музикални дни" - културната гордост на Русе, е оцелял и благодарение на тях! Ще ги откриете на опашката пред билетните гишета, ще ги познаете по белите коси и озарените лица...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари