До 14 дни личните лекари започват да издават електронни направления за ковид-тестове

0
Въвеждането на онлайн системата е на финалната прав
Въвеждането на онлайн системата е на финалната прав

"До максимум две седмици личните лекари ще могат да издават електронни направления за Ковид-тестове." 

Това съобщи в ефира на обзорната регионална програма на Дарик радио Пловдив председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. С бързи антнигенни тестове, резултатите от които излизат за минути, ще бъдат снабдени и екипите на Спешна медицинска помощ, заяви още д-р Маджаров.

Въвеждането на онлайн системата е на финалната права, подчерта той. Надеждите на медиците са тя да бъде въведена в експлоатация още по-рано, защото това ще улесни много работата на личните лекари и поликлиниките, където в момента има големи опашки от чакащи пациенти с грипоподобни и ковид-симптоми за преглед.

„Моята информация е, че работата по електронно направление, рецепта и протокол, е много напреднала. Днес софтуерните специалисти, които работят по системата, ще презентират докъде е стигнало въвеждането й. Разбира се, нашето желание е това да стане възможно в най-кратък срок и още след два дни личните лекари да могат да издават онлайн направления за антигенни тестове за Ковид-19“, коментира д-р Иван Маджаров

По думите му, алгоритъмът, който ще се спазва, е следният: Ако човек има висока температура, кашлица, втрисане и отпадналост, то той трябва да позвъни на личния си лекар, който ще му назначи онлайн направление за антигенен тест. След това пациентът с оплаквания трябва да посети най-близката лаборатория, където при строго спазване на противоепидемичните мерки, специалист ще му направи вземе секрет за теста. Реултатът ще бъде изпратен отново по електронен път на личния лекар и ако е положителен, то следва уведомяване от негова страна на Регионалната здравна инспекция.

Към момента, при положителен антигенен тест, ще се налага и повторен ПСР такъв, защото все още ЕС не е признал резултатите от антигенните изследвания да бъдат включвани като официални данни в ежедневната национална статистика на заболеваемостта от Ковид-19. Очакванията са обаче до Нова година това да се промени.

Припомням, че решението тестовете на пациенти, за които се предполага, че са заразени с COVID-19, да се назначават от общопрактикуващите лекари, бе взето в средата на октомври на среща на здравния министър, представители на лекарския съюз, шефа на Здравната каса и шефове на столични болници.

Все още обаче хората са принудени да си плащат сами тестовете за коронавирусна инфекция, дори и при доказан контакт с болен и появата на сериозни симптоми.

Очаква се в началото на годината личните лекари вече да започнат да издават и електронни рецепти и протоколи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари