Диви животни унищожават посевите в Русенско

5
Има производители, които по три пъти са пресявали царевицата заради пораженията
Има производители, които по три пъти са пресявали царевицата заради пораженията

Диви животни, които са на територията на държавен ловен район "Батаклия" в Русенско, унищожават посевите върху хиляди декара земя, намираща се в близост до местността.

Това заявиха в русенското село Щръклево земеделски производители от района и от селата Нисово, Сваленик и Писанец, предава БТА.

"Всеки от нас има поражения. Има производители, които по три пъти пресяваха царевицата - докато я насеят, дивите прасета изравят и изяждат семената. А като поникне, животните я събарят на земята", заяви Георги Атанасов - земеделски производител от Щръклево.

Според земеделците над 2000 били елените на територията на "Батаклия". Животните нанасяли щети върху слънчогледа, рапицата, царевицата, пшеницата и ечемика, с които се хранели.

Около два пъти по-малко били добивите на пшеница това лято от нивите в близост до ловния район. Агрономът в земеделската кооперация "Златен клас" в Щръклево Мариана Петрова обясни, че обработват 20 000 декара. От тях 6000 дка са в района на "Батаклията", където прибрали по 400 кг/дка пшеница, докато на другите ниви - по 750 кг/декар. Миналата година в този район имали 2000 дка с рапица, като над 1000 дка от нея била опасана от елените - докато била под снега.

Производителите настояват Държавно ловно стопанство "Дунав" да намали популацията на диви животни в "Батаклията" и да загради ловния район. Протестно писмо щели да изпратят до различни институции.

Според директора на ДЛС "Дунав" Йордан Сарилиев не е възможно и не е разумно да се огражда държавният ловен район "Батаклията", простиращ се на площ от 25 000 дка с прилежащите територии, като по-голямата част са гори.

"Това ще спре миграцията на благородния елен и т.нар. опресняване на кръвта му. Като се вкарат зад ограда, животните ще закърнеят. В "Батаклията" са едни от най-добрите трофеи от благороден елен в България", каза Сарилиев.

По думите му земеделците трябва да си оградят площите с електропастири срещу дивите животни. Той обясни, че преди време дивечът бил четири-пет пъти повече от сега, но такива проблеми не е имало.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари