Димитър Куманов: Трябва да се въведе пълна забрана за къртене на стени, ако липсва обследване на сградата

1
Някой ден някоя сграда ще си падне сама, предупреди зам.-председателят на софийската секция на Камарата на инженерите
Някой ден някоя сграда ще си падне сама, предупреди зам.-председателят на софийската секция на Камарата на инженерите Видео: Euronews Bulgaria

Някой ден някоя сграда ще си падне сама, предупреди зам.-председателят на софийската секция на Камарата на инженерите

След опустошителните земетресения в съседна Турция и хилядите срутени сгради, екип на Euronews Bulgaria провери в какво състояние са жилищните сгради у нас. Експерти очертаха като най-голяма опасност бутането на носещи стени в жилищни блокове.

В България сградите се проектират в момента с най-модерните норми в света“, посочи инженер Димитър Куманов, който е зам.-председател на софийската секция на Камарата на инженерите.

Той обаче призна за сериозен проблем със своеволното преустройване на жилища, особено в панелните блокове у нас, където се премахват стени

Държавата трябва да се намеси и да си извадим поуки от това земетресение. Първото нещо, което трябва да направи моментално държавата и то не струва пари, е да се въведе пълна забрана за каквото и да е къртене, ако няма подробно конструктивно обследване на цялата сграда и съответно при необходимост проекти за усилване. Това къртене трябва да се преустанови, защото някой ден някоя сграда ще си падне сама“, подчерта инж. Куманов.

По думите на специалиста панелните сгради у нас като конструктивна концепция са сред най-устойчивите на земетресения.

При тях носещата способност страшно много зависи от състоянието на дюбелните връзки между панелите“, отбеляза инж. Куманов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Истината
    Тези, които са ги премахнали трябва да ги възстановят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари