Община Русе ще получи апартаменти в нов блок на улица “Котовск“

4
Жилищната сграда ще бъде на мястото на бараки, които ще бъдат съборени
Жилищната сграда ще бъде на мястото на бараки, които ще бъдат съборени Снимка: Община Русе / архив

Жилищната сграда ще бъде на мястото на бараки, които ще бъдат съборени

Община Русе ще получи апартаменти в нов жилищен блок, която ще бъде изграден на ул.“Котовск“ 6 на мястото на бившите бараки, за които бе взето решение да бъдат съборени.

Още в края на 2022 г. фирма „ВИВТ“ ООД е поискала учредяване право на строеж за изграждане на жилищна сграда в поземления имот, който е общинска собственост. При спазване на градоустройствените показатели за зоната, бъдещият блок може да има надземни и подземен етажи, с основна височина на застрояване до 15 м., пише Русе Медиа.

Общинската администрация е внесла докладна записка за следващата сесия на 29 февруари, в която се предлага да се учреди право на строеж срещу предоставяне в собственост на Община Русе на самостоятелни жилищни обекти, като се извърши публичен търг с тайно наддаване. Пазарната стойност на описаното право на строеж е в размер на 491 900 лв., а данъчната оценка – 795 886,60 лв..

Средната продажна цена за квадратен метър жилищна площ, изведена от лицензиран оценител след проучване на пазара на разпоредителните сделки с обекти – жилища до 70 кв.м., в гр. Русе, кв. „Здравец“, „Здравец-Изток“, „Здравец-Север 1 и 2“, е в размер на 2 130 лв./кв.м.

Общинските съветници трябва да приемат решение за провеждане на присъствен публичен търг с тайно наддаване с цена на правото на строеж от 795 886,60 лв. Заплащането на цената на правото на строеж да се извърши чрез предоставяне в собственост на Община Русе на част от новопостроената сграда, в размер на минимум 373,66 кв.м. жилищна площ във вид на жилища, с площ до 70 кв.м. всяко /без идеалните части от общите части на сградата в режим на етажна собственост/.

Класирането на подадените оферти на явилите се и допуснати до търга участници, се извършва на база предложените от кандидатите жилищни площи, във вид на жилища, всяко с площ до 70 кв.м, като на първо място да се класира участникът, предложил най-голяма жилищна площ. Срокът за изграждане на жилищната сграда, заедно с изграждане на инфраструктура, озеленяване, тротоари и въвеждане в експлоатация, ще бъде до 24 месеца от издаване на разрешението за строеж. Спечелилият тръжната процедура се задължава за собствена сметка да събори съществуващата в имота сграда, като генерираните строителни отпадъци да предаде за своя сметка за третиране, съобразно изискванията на ЗУО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    11
    Русенец
    И на кой електорат ще ги предоставите за ползване?
  • 4
    10
    Минувач
    Фирмичката, дето нищо не построи на мястото на Симова та мелница....
  • 7
    9
    7777777
    А БАРАКИТЕ ДО БИВШЕТО УЧИЛИЩЕ СТЕФАН КАРАДЖА - КОГА Г-Н КМЕТЕ ?
  • 11
    8
    Ганева
    А защо Община Русе отказва вече години наред да събори циганските къщурки на края на улица Алеи Възраждане, които само вдигат врява и смърди на дим?!? Община Русе отказва да чуе гласа на хилядите граждани, живущи в блоковете наоколо, които са принудени да търпят този грозен цигански катун там. Толкова ли беше трудно да се вземе решение за събаряне и за строеж на някое ново блокче. Всъщност такова има, но само от едната страна и не знам как се чувстват новите собственици на тези скъпи имоти сред циганската мизерия, шум и мръсотия под прозорците си https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b166575698652461&slink=abecdp&f1=1 Явно за Здравец може, а за Възраждане не може- защо ЛИ?!
  • 15
    7
    До 6
    Аз не знам некадърното ви крадливо кметче да е "демократ"? Знам, че е внук на масов кумунярски убиец и явно тъмно лилавите платени върбански орки гласуват за него и за ОПГ ГРОБ! ФАКТИ! ;)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари