Генчо Генчев: Държавата умишлено е унищожила информацията за разрушителното земетресение, ударило Свищов

1
Кметът на Свищов издаде книга с малко известни факти и данни за земетресението, взело над 100 души
Кметът на Свищов издаде книга с малко известни факти и данни за земетресението, взело над 100 души Снимка: БНР

Държавата трябва да направи обследване на блоковете от 80-те години

На 4 март се навършват 47 години от земетресението в Свищов, за което историците казват, че е най-убийственото в най-новата история на България, защото взема над 100 жертви. Загиват много деца, млади хора и голяма част от елита на Свищов. До основи са срутени два жилищни блока – на Градския народен съвет и общежитието на химическия комбинат „Свилоза“, разрушени са много сгради.

Паметта на свищовлии още е жива за труса с магнитут от 7,6-а степен по скалата на Рихтер с епицентър в румънския окръг Вранча. Има времена, в които личната и колективната болка се преплитат, сливат и остават в паметта на нацията. Такова е и свищовското земетресение, разказва в ефира на БНР кметът на Свищов Генчо Генчев, който в продължение на пет години издирва малко известни факти и данни за земетресението, среща се с десетки хора и издаде книгата "Травматичната памет на Свищов". Тя е част от докторската му дисертация.

Книгата е научно етноложко изследване, представящо исторически сведения, факти, експертни становища и личните истории на хора, изгубили своя дом и най-близките си роднини. Тази книга отваря старите рани на свищовлии, но и пази паметта, търси отговори на въпросите защо бяха толкова големи щетите и защо крайдунавският град даде толкова много жертви, разказва авторът на книгата Генчо Генчев, кмет на Свищов.

"Книгата най-вече е насочваща за причините защо Свищов загубва 107 човека. Цялата архивна информация от страна на държавата е била умишлено унищожена, умишлено информацията не е подавана. На третия ден, чак тогава се съобщава в медиите, че в Свищов положението е трагично и че има толкова много загинали. Никой не си е давал сметка, че Свищов попада в земетръсен район.

След събитията от 1977 година се променя политиката на жилищно строителство на общински жилища. Рухналият блок на Градския народен съвет е бил надстроен незаконно с два етажа, общежитието на „Свилоза“ е било построено много бързо и с конструктивен недобър проект. След това се правят геоложки изследвания и те установяват редица "пропуски“, коментира свищовският кмет.

Най-трагична е историята на голямата гръцка фамилия Стефополус, които губят 9 човека. При тях много интересна е кармата. Има жертви, които не са успели да преживеят последствията, такава е историята на двама братя войници, които се обесват. Има удавени хора при спасителните операции.

"Ако сега отново Вранча се разлюлее, има опасност да се случат страшни неща, защото безконтролното строителство, разбиването на носещи стени, усвояването на терасите на панелните блокове, те не са предвидени за това.

Държавата да направи обследване на всички блокове, сторени 70-а, 80-а, 90,-а година, защото уврежданията по конструкциите са много. Да има не само енергийно обследване на панелните блокове, но и конструктивно, за да се даде ясна оценка в какво състояние се намират сградите. Но никой не осъзнава в утрешния ден какво би се случило", разказва още пред БНР кметът на Свищов Генчо Генчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    до 3
    Даскалчето е фен и гласува за ПП. Това предполагам ти обяснява и характера и възпитанието му. Между другото понякога изсира и умни идеи. Е, рядко, но му се случва.:)
  • 2
    3
    М-дааааа,
    Daskal-е, пак си се е изсрал под дописката. Нищо че си се е родил, израсъл, изучил, ходил по пионерски лагери, облагодетелствал се от благините, завършил университет и възмъжавал по онова „лошото“, социалистическото време! А родителите ти вероятно са били Партийни членове и са манифестирали „БКП и КПСС – вечна дружба!“ А сега – 'ма аз вече не съм курва! Ай стига, дъртите помним всичко!
  • 10
    2
    €€€€
    БНР затъва все по дълбоко. Да не сме живели по онова време, че да не знаем защо се срутиха общежитията в Свищов. Ама някак знаем. И нормите за строителство ако не бяха класни, то целия Русе щеше да е в руини. А се разминахме с една жертва, че някакъв орнамент от ЖП гарата паднал на главата на минувач.
  • -3
    1
    daskal
    Да, прекрасните социализъм и комунизъм. Такива бяха - подмолни, мнителни, подли.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари