Димитър Ганев: Парламентарната криза може да промени нагласите за президентска република

1
По думите на политолога, партиите минават в режим на предизборна готовност и кампания
По думите на политолога, партиите минават в режим на предизборна готовност и кампания Снимка: БГНЕС

По думите на политолога, партиите минават в режим на предизборна готовност и кампания

"При конфронтационната обстановка в парламента, която наблюдаваме през последната седмица, и липсата на възможност за консенсус поне по основните въпроси, няма основания да очакваме всичко това да бъде прекратено и Народното събрание да заработи по-ползотворно и отговорно.

По този начин 48-ото НС няма да може да изпълни основната си функция - да излъчи редовен кабинет".

Това коментира пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

По думите му, партиите минават в режим на предизборна готовност и кампания.

Такова поведение ще доведе до блокаж на дейността на Народното събрание.

При договорка - дали за парламентарна комисия, дали за законодателна работа, винаги се мисли как това ще се отрази на партиите върху електоралния потенциал.

Ганев прогнозира, че в следващите парламентарни дни може да се оформят различни мнозинства – за хартиената бюлетина или за военната помощ за Украйна.

Според социологическите проучвания, избирателите искат да има редовен кабинет.

Всяка една коалиция в този парламент, обаче, би била непопулярна – независимо между кои партии.

Зимните месеци няма да бъдат лесни за която и да е власт.

Според Ганев, ходът на президента да не бърза с връчването на мандата, е правилен – така парламентът ще работи, а това е важно, защото през следващите няколко месеца трябва да приведем в съответствие с Плана за възстановяване над 21 нормативни документа. В противен случай страната ще изгуби много средства.

Политологът предрече увеличаване на "играчите" за президентска република, ако партиите в парламента продължават да не намират общ език.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    daskal
    Не, няма, защо в парламента незаконно присъстват преобладаващо сащнически партии, борещи се САМО за сащническите интереси в България! За пример - вижте ристюфците. Той е като латерна, има фикс идея за "корупцията" и говори с езика на омразата за Русия! Същите ристюфци не знае, че това не са "темите на деня"! Но чрез щедро грантиране ристюфците може още десетилетия да плюе по християнството и по християнските ценности и да обича лъгъбътъ атлантическите ценности/извращения!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари