Калин Янакиев: Румен Радев бърза да приключи с това НС, за да продължи да управлява

1
Президентът тласка страната встрани от нейната евро-атлантическа посока, смята експертът
Президентът тласка страната встрани от нейната евро-атлантическа посока, смята експертът Снимка: БГНЕС

Президентът тласка страната встрани от нейната евро-атлантическа посока, смята експертът

"Струва ми се, че президентът Румен Радев, знаейки за трудностите при съставяне на едно възможно редовно правителство, би искал колкото се може по-бързо да приключи с този парламент, за да продължи да управлява страната и да я тласка встрани от нейната евро-атлантическа посока".

Това мнение изказа пред БНР проф. Калин Янакиев, философ и богослов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

По думите на проф. Янакиев партиите нямат вина за това, че властта отива в държавния глава, който създава служебно правителство, след като парламентът не успее да излъчи редовно правителство:

"Партиите са различни, избирателите им искат нещо различно от тях, а не да се споразумеят и да се разберат. Избирателите на ПП-ДБ не са гласували за тях, за да се разберат те с ГЕРБ, както и избирателите на ГЕРБ не са гласували за нея, за да се разберат с ПП-ДБ. Това внушение се прави по медиите, където се твърдеше, че хората са отвратени от политиците и от партиите и че политиците са отчуждени от избирателите. Намаляването на избирателната активност също до голяма степен се дължи на медиите".

"Допускам, че големият евро-атлантик Бойко Борисов просто не иска да управлява, а иска да хвърли вината за оказа си да управлява на ПП-ДБ. Ще се види колко голям евро-атлантик е ГЕРБ, ако излъчи едно правителство с подкрепата на ДПС, ИТН и части от БСП. Борисов е голям евро-атлантик, откакто не е на власт, когато беше на власт, той подари кученце на Путин и построи "Турски поток", подчерта философът.

Проф. Калин Янакиев определи политическата ситуация, в която трябва да се избира между правителство на Борисов и кабинет на Радев, като избор между чума и холера:

"Безспорно е, че Радев тласка страната вън от евро-атлантическата ѝ принадлежност. От друга страна - разбирателство между ГЕПБ и ПП-ДБ не може да има, защото Борисов се опитва извива ръце. Той сам казва, че ще преговаря само ако има коалиционно правителство, ще преговаря само ако се съгласят на коалиционен кабинет. Като е победил, да направи правителство и да управлява, мисля че това е оптималният вариант в момента. Друг вариант просто няма".

Философът посочи, че не е подписал апелът за обединение на над 100 интелектуалци, защото смята, че ситуацията е доста по-сложна и не вижда възможност за споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ:

"Моят политически опит показва, че всеки, който се е съюзил с ГЕРБ, изчезва политически след това. ... Демократичният електорат все още е доста негативно настроен към Борисов, защото той все още е председател на една невероятно клиентелистка партия".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До третия коментатор
    Прав си, ама явно истината боли. И понеже нямат никакви доводи срещу теб, слагат минуси. Без да се замислят, че шайката на зеленочорапестия "президент" и на Копейкин точно на там ни водят.
  • -4
    3
    Копейкин
    Браво на президента, генерал, адмирал, маршал, най-великия пълководец - осана Румен Радев. Той прави всичко възможно до края на годината да направим парламент с проруско мнозинство и абсолютно проруско правителство, предложено от Митрофанова и одобрено от Кремъл. Тогава всички от ПП, ДБ, ДПС и ГЕРБ - до един в затвора. Управляваме ние от Възраждане, а БСП ще са ни опозиция, както навремето беше БКП и БЗНС. Принудтилен отнемане на всички западни стоки, коли, техника. Само руско /т.е. китайско производство, сделано за СССР/. Нова политика за задграничните паспорти и изходящи визи. За кандидатстване за изходяща виза са необходими минимум три препоръки от членове на Възраждане или партия Русофили. Оккриват се отново списъците за Москвичи и Жигулита. Уви няма да има избор за Трабанти, Вартбурзи, Дачии, полски фиатчета и Шкоди, защото те са плод на упадъчния запад. Всички български студенти в Европа и САЩ моментално да се прехвърлят в руски университети. Да се открият минимум 3 руски военни бази в България за опазване интересите на руските господари в страната ни. Да се възстанови софиското жителство отпреди 1989 година и всеки станал жител на София след това автоматично да си загуби жителството. Това е власт. Това иска народа, кото обича Русия. Слава на генерала Радев
  • 6
    2
    ...
    Румен няма никаква вина за блатото в което партиите сами се натикаха със своята арогантна евроатлантичност и тотално пренебрежение към народа.
  • 6
    1
    НеевреоатлантикЪ
    Олее, колко лош президент имаме... Тоя вампир скоро не се беше показвал. Не беше ли преди време в Търновския университет?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари