Депутатите от ГЕРБ: Големите проекти за Русе не се случват

3
“Кметската администрация не работи добре и не можем да усвоим средства за русенци и града“, каза проф. Михаил Илиев
“Кметската администрация не работи добре и не можем да усвоим средства за русенци и града“, каза проф. Михаил Илиев Видео: Русе Медиа

"Големите проекти за Русе, обещани от общинското ръководство и правителството, не се случват вече две години. Примери са летището, магистралата Русе-Велико Търново, доставката на тролеите, анаеробната инсталация" 

Това коментираха на пресконференция депутатите от ГЕРБ-Русе Десислава Атанасова и проф.Михаил Илиев, предаде Русе Медиа

Министърът от Русе Николай Събев и кметът на Русе Пенчо Милков са във война в социалните мрежи по няколко теми. За летище Русе и служебният министър на икономиката Даниела Везиева, и Николай Събев заявиха, че то ще заработи, обявиха цена на билетите. На 30 март обаче министърът обвини кмета в лъжа и в отговор на мое питане заяви, че транспортното министерство е направило всичко, което зависи от него. Включително са отпуснати и средства. На свой ред кметът Пенчо Милков обвини правителството, ЕК и финансовото министерство в бездействие, но не и себе си за липсата на управленско решение“, каза Десислава Атанасова.

Тя коментира, че кметът сега е прехвърлил инициативата към законодателната власт, и показа писмо от Милков, изпратено до нея. С него се иска народните представители да предложат законодателни промени, за да може да се улесни стопанисването и експлоатацията на летището в най-кратки срокове. Според Атанасова кметът би трябвало да се обърне най-вече към своята партия и депутатите от управляващата коалиция, ако не го е направил.

Другият проблем, с който местната власт според нея не може да се справи вече две години, са опашките от тежкотоварни камиони. Атанасова припомни, че миналата година на среща и кметът, и областният управител Борислав Българинов са обещали да се направи буферен паркинг и да тръгне ро-ро терминалът, но до момента това не се е случило.

Нерешен въпрос с неясно бъдеще остава и изграждането на магистралата Русе - Велико Търново, за която в края на март трябваше да бъде определена точка за свързването ѝ с бъдещия втори мост при Русе. Такава още няма, а проф.Михаил Илиев, който е задал въпрос на регионалния министър Гроздан Караджов относно магистралата, не е оптимист за реализацията й.

От отговора на Караджов е станало ясно, че до Бяла магистралата ще бъде направена най-рано до 2028 г. , а до Търново – до 2030 г. „Обществената поръчка за избор на изпълнител приключи през декември, но офертите още не са отворени. В бюджета за тази година са заложени 115 млн.лв. за Русе-Бяла, но най-вероятно няма да се използват и ще отидат за буфер. Дори офертите да се отворят, тези пари не могат да се усвоят до края на годината“, коментира проф.Илиев.

За летище Русе той също е скептично настроен, тъй като министър Събев е обяснил, че има други намерения за отваряне на летището, които няма да изискват законови промени. Желанието на общината да го стопанисва ще донесе само проблеми, защото едно летище е твърде голяма хапка за една община по отношение на издръжката му, смята проф.Илиев.

Той коментира и усвояването на европейските средства по програми, като подчерта, че няма важна обществена поръчка, която да не е провалена. Примерите, които даде, са свързани с доставката на тролеите и изграждането на анаеробна инсталация – проекти, спечелени от предишната общинска администрация, но за които сроковете изтичат и парите могат да бъдат загубени.

Кметската администрация не работи добре и не можем да усвоим средства за русенци и града“, каза още проф.Илиев.

Извън тези теми той заяви намерение да постави пред образователния министър проблема с достъпната среда в русенските училища, тъй като много малко от тях имат условия за деца с увреждания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    6
    РУСЕНЕЦ
    Я,марш в дулово.
  • 21
    5
    Русе
    Мишо, Мишо ... защо ти трябваше да си маскариш името с ГЕРБЕРАСТИТЕ и най-вече с тая Дуловска пачавра ?
  • -4
    4
    бах ти глупаците
    В момента ни управляват мърши.Ккато в правителството ,така и в общината.
  • 21
    3
    Питане???
    Г-жо ПДП /Проста Дуловска .../, ами вие тази магистрала не я ли дъвкахте 12 /дванадесет/ години и какво направихте? Не питам комсомолското секретарче на ВИММЕСС и член на БКП /БСП/, защото по това време мислеше как да стане професор /то вече под път и над път само професори - на всяка врата във ВТУ табела "професор". Голям слънчоглед се извъди проф. Михаил Илиев, но старите хора за такива казват: "Интереса клати феса".
  • 31
    2
    Свидетел на събития
    Госпожо Атанасова, господин Илиев, бивш комсомолски секретар на ВИЮЕСС и член на БКП и БСП преди ПН да ви вмъкне през задната врата в листите на сегашната Ви партия, помните ли при откриването на спиртната зала в Русе какво обеща лидерът на вашата партия за тези магистрали и преди колко години беше това или сте в състояние на амнезия?! За съжаление Северна България и Русе откъм важни пътни връзки и инфраструктура винаги са били игнорирани, но нали благодетелят ви се обогати за няколко поколения напред. Това е истината.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари