Депутатите гласуват промени в Закона за съдебната власт

0
Промените са свързани с командироването на магистрати
Промените са свързани с командироването на магистрати Снимка: БГНЕС

Депутатите ще гласуват на второ четене промени в Закона за съдебната власт, свързани с командироването на магистрати.

Това предвижда първата точка от дневния ред на депутатите за днешното пленарно заседание. Вносителите на законодателните промени са: Хамид Хамид от ДПС, Данаил Кирилов, Димитър Лазаров и Анна Василева от ГЕРБ, Христиан Митев и Емил Димитров от „Обединени патриоти“ и Симеон Найденов от „Воля“. 

Със законопроекта се цели отпадането на ограниченията за повторно командироване с цел намаляване на натовареността и равномерно разпределение на работата в органите на съдебната власт. Предвижда се преди извършване на командироването да се взема предвид становище на общото събрание на съдиите от съответното отделение или колегия, в което ще се извърши командироването.

Предлагат се и промени свързани с института на командироване на магистрати в системата на прокуратурата и следствените органи по изключение на незаети щатни бройки, като окръжните и апелативни прокурори да използват тази възможност само в районните прокуратури от своя район, а главният прокурор за всички прокурори и следователи на всички нива на прокуратурата и следствените отдели в страната. 

Предвижда се разпределението на свободните щатни длъжности за първоначално назначаване в органите на съдебната власт да става по решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет – в органи от съответното ниво, които не са могли да усвоят свободните си бройки по другите предвидени конкурсни процедури. 

Въвежда се допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури.

Със законопроекта се въвеждат и промени, които са свързани с необходимостта от прехвърляне на осигурителните партиди на съдиите по вписванията и държавните съдебни изпълнители от бюджета на Министерство на правосъдието към бюджета на съдебната власт. С предложението се цели да бъде възстановена предходна правна уредба, която следва същността на статута на съдиите по вписванията и държавните съдебни изпълнители и на устройството на съдебната система.

От 11.00 часа ще започне и редовният петъчен парламентарен контрол, като на депутатски въпроси ще отговарят четирима министри – на външните работи Екатерина Захариева, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на труда и социалната политика Бисер Петков и на образованието Красимир Вълчев.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари