Делян Пеевски се мъчи да си сложи шапка невидимка

0
Вече няма да е депутат от ДПС
Вече няма да е депутат от ДПС Снимка: БГНЕС

Вече няма да е депутат от ДПС

Бизнесменът Делян Пеевски, свързван от години със задкулисния модел на управление и връзките между изпълнителната и съдебната власт, който бе четири мандата народен представител от ДПС - вече няма да е депутат. Той не е кандидат в нито един от районите, в които вече са публикувани регистрираните в избирателни комисии листи на ДПС (към вторник - 2 март - вечерта все още не са представени само няколко от листите на партията - вижте надолу в текста кои са другите водачи). Дали това е свързано с разследване срещу него в САЩ или с превръщането на партията в по-приемлив партньор или участник във властта след изборите или е комбинация засега не е ясно, пише Здравка Анфдонова в "Дневник".

Пеевски и досега не ходеше на заседанията на парламента и комисиите, но имаше депутатски имунитет и всичките му отсъствия бяха "извинени". С всеки мандат той се появяваше все по-рядко в пленарна зала и кулоарите, но името му често беше вписвано като съвносител на законопроекти - някои от които бяха и приети по време на управлението на ГЕРБ, а съпартийците му обясняваха, че той работи в регионите си, затова отсъства. В 44-ия парламент е сред вносителите на четири проекта, сред които т.нар. "медиен закон", макар и формално и неформално да притежаваше медии, както и закона за банковата несъстоятелност (въпреки ролята му във фалиралата КТБ).

Липсата му в кандидат-депутатските липси може да се приеме и като изненада, защото по информация от партийната централа от средата на февруари Пеевски е имал най-много номинации от партийните структури за листите след лидера Мустафа Карадайъ.

Според някои тълкувания целта е това да отвори път към явно участие на ДПС във властта като направи партията по-приемлива без най-скандалния ѝ депутат. Самата ДПС направи такава заявка преди месеци. Премиерът Бойко Борисов винаги се ядосва от коментари и въпроси, свързани с обвързаности с депутата-бизнесмен и бърза да ги отрече. Дразни се и на обясненията, че макар да се представят за опозиция, ДПС често е осигурявала гласове при важни гласувания. Последният път той реагира на президента Румен Радев, който определи Борисов и Пеевски като "ортаци". Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов пък нарича главния прокурор Иван Гешев - "главното общо предприятие на Пеевски и Борисов".

Няма официален коментар от ДПС или от Пеевски до този момент и не е известно какви са мотивите да не е в листите, нито как е било взето решението. Почетният председател Ахмед Доган, който също беше номиниран от структурите им благодари публично и остава в досегашната си роля.

През годините отношенията между Доган и Пеевски и влиянията и ролята на всеки в партията са загадка.

Събитията от последните месеци обаче показват, че това е втори опит Пеевски "да си отиде" поне публично ( през 2016г. след популярния въпрос към Борисов дали като се погледне вижда в огледалото Пеевски, като премиер във втория си мандат той обяви "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната и много скоро вече няма да е дъвка"). Тогава като демонстрация бяха спрени обществени поръчки към фирми, свързвани с депутата на ДПС, но след време пролича, че нищо не се е променило. По неофициални информации - Дубай е държавата, в която Пеевски прекарва време често.

В новия опит "да не бъде дъвка" той продаде част от медиите си първо на "Нова тв", а след това и вестниците на новия собственик на "Нова тв", която пък братя Домусчиеви продадоха на United Group. Така поне официално в момента няма медийна собственост. В края на миналата година се разбра, че американският сенат разследва Пеевски и той е наел лобистка фирма там.

Сега напуска публично и политиката. Дали ще се върне на работното си място като следовател - ще се разбере в бъдеще. А преценката за влиянието му ще е още по-трудна и ще може да се анализира когато стане ясно какво ще е бъдещото управление.

Пеевски избягва всякакви публични прояви през последните години, не дава интервюта и в редките случаи, когато е правел изявления ги разпространяваше през агенция. По време на предизборни кампании от структурите показваха кадри на срещи с него, а през 2013г. по време на кампанията беше заснето негово участие в митинг, на който той призовава да изметат ГЕРБ на изборите. За отношението му по теми, към политически опоненти или към бизнеси и хора се съдеше по редакционната политика на изданията.

Въпреки че Пеевски не участва в заседанията на Народното събрание, в последния мандат ръководството на парламентарната група извинява отсъствията му, т.е. той не е санкциониран с удръжка на част от заплатата си заради тях. По информация на Би Ти Ви от 485 заседания на парламента, той е отсъствал от 479, но е извинен.

Досега не са публикувани листите в столичния 25-и МИР, както и в няколко други региона, но бизнесменът отсъства от челните места в списъците в регионите, от които се е кандидатирал - Благоевград, Пазарджик и Стара Загора.

От настоящите депутати водачи са Мустафа Карадайъ (Кърджали и Шумен), Халил Летифов (Благоевград и Стара Загора), Йордан Цонев (Враца), Станислав Анастасов (Видин), Хасан Адемов (Добрич), Джевдет Чакъров (Силистра), Джейхан Ибрямов (Търговище), Ерджан Ебатин (Варна), Бюрхан Абазов (Русе), Танер Али (Пловдив-град) Рамадан Аталай (Пловдив-област), Ахмед Ахмедов (Разград), Велислава Кръстева (Плевен) и Димитър Аврамов (Монтана).

Останалите водачи са евродепутатът Искра Михайлова (Пазарджик), бившият депутат Янко Янков, младежките лидери Сезгин Мехмед (Хасково), Мъстън Мъстънов (Велико Търново) и Севгин Али (Бургас), както и Хатидже Георгиева (Сливен), Боряна Методиева (Перник) и Мелегбер Ибрямова (Габрово).

В 23-и МИР в София води Таня Иванова, в 24-и - Стоян Стоянов, а в областта - Руслан Коларов.

Зам.-председателят на 44-ото Народно събрание Нигяр Джефер също не е в регистрираните листи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари