Делата на частните съдебни изпълнители намаляват

1
Масовите вземания вече не са в хиляди, а в стотици левове
Масовите вземания вече не са в хиляди, а в стотици левове Снимка: БГНЕС

През 2018 г. в страната са образувани 20 хиляди дела по-малко в сравнение с предходната година, а събраната сума за пръв път от 13 г. намалява с 8 на сто.

Това отчитат от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ).

През 2017 г. са били образувани 240 000 дела, докато през миналата те са 220 000. Намаляват делата по искане на банките - от 29 хил. на 22 хил. Намаление има и по делата в полза на търговци – от 129 хил. на 105 хил. 

През 2018 г. в София са образувани 38 хил. дела по-малко. Тук намалението е с 43% спрямо 2017 г., което се дължи на промените в ГПК относно подсъдността - делата вече се образуват там, където е длъжникът, така той може по-лесно да защити правата си.

Освен че делата намаляват, силно спада и материалният интерес по тях, като масовите вземания вече не са в хиляди, а в стотици левове. Продажбите на имоти също драстично намаляват - с 24% от 9200 през 2017 г. на 7000 през 2018 г.

В резултат на промените в ГПК от 2017 г. и на драстичното намаляване на таксите по изпълнението, канторите на ЧСИ изпитват сериозни затруднения, някои трудно си покриват разходите, масово се съкращават и служители, отчитат от Камарата им. В същото време рекордна сума е възстановена на гражданите - 190 млн. лв. На държавата и общините са събрани 123.5 млн. лв., на бизнеса – 285 млн. лв. Събраните издръжки за деца са 6 млн. лв., а събраните неизплатени заплати - 7 млн. лв. 

Анализът на промените в ГПК и Закона за ЧСИ от 2017 г. сочи, че длъжниците вече са много добре защитени и масово упражняват правата си да оспорват оценки, да се позовават на несеквестируемост на доходи и имущество, да възразяват срещу прекомерност на обезпечителните мерки и на разноските по изпълнението, да обжалват пред съда действията, които смятат, че са неправилни.

Кредиторите вместо по съдебен път търсят алтернативни методи за събиране. Според Камарата трябва да се даде още по-бърза и по-евтина защита на правата и на двете страни в изпълнителния процес чрез електронни търгове и запори, електронен достъп до държавните органи и общините, провеждането на доброволни продажби на имущество, които са изключително полезни за хората, защото им спестяват значителни съдебни разходи и лихви.

СТАТИСТИКА

Новообразувани дела през 2018 г.: 

- по искане на държавата и общините – 71 хил.

- на търговци – 105 хил.

- на граждани – 22 хил.

- на банки – 22 хил. 

Дела за издръжки - 1200

За заплати – 1030

За предаване на деца – 154.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари