Даниел Лорер: Пари има. Неочаквано богати сме!

0
Засега не сме обсъждали зелен сертификат за цялата администрация
Засега не сме обсъждали зелен сертификат за цялата администрация Видео: NOVA

България да стане по-богата и социално справедлива страна. Това е целта пред новото Министерство на иновациите и растежа.

Информацията дойде лично от министъра Даниел Лорер в „Здравей България“ по „Нова телевизия“.

Министър Лорер обясни и каква точно ще бъде неговата длъжност и целите на министерството. Фокусът на институцията е икономиката на България и нейният растеж.

Най-устойчивият растеж се получава, когато растем чрез иновации. Може у нас да създаваме нови неща, които да движат икономиката ни дълги години“, обясни министър Лорер.

Според него растежът трябва да е по-голям от инфлацията, за да се чувства, че има успехи.

През последната седмица министърът е провел редица срещи. Сред тях с азиатски производител на електрически автомобили, който иска да започне производство в Европа. Лорер е имал разговор и с производител на соларни панели и на индустриален водород в прототипен вариант. Представители от индустриален парк, който иска да стане неутрален, и хора от академичен център, който иска да създава докторанти по изкуствен интелект в България, също са провели срещи с министъра.

Пари има. Както казва и министър Василев – ние сме неочаквано богати. Много крадени, но пари има“, обясни Даниел Лорер.

Министърът обясни, че много международни компании са се насочили към съседни на България държави, заради високите нива на корупция в страната ни. Като пример той даде „Майкрософт“, но не само. Относно привличането на инвестиции към България една от основните мисии на ведомството на Лорер ще е активното търсене на компании с желание за инвестиция у нас. По думите му досега България е „чакала инвестициите сами да дойдат“.

Към момента министерството ползва сграда на бул. Александър Батенберг, като се очаква ведомството да остане там за постоянно. Все още текат процедури по сформиране на екип в Министерството на иновациите и растежа, обясни Лорер. За момента в институцията работят кадри от Министерствата на икономиката и на финансите и от Министерски съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари