Да очакваме ли скоро официалното закриване на Телевизионната кула?

0

Само преди два дни, на 7 май, една от атракциите на Русе - Телевизионната кула, навърши 30 години от създаването си.

Дълго време тя е смятана за гордостта на русенци. Не и в момента обаче. Зоната около съоръжението е напълно занемарена и пълна с боклуци. Заведението с панорамен изглед към целия град и към река Дунав отдавна не работи.

"На 7 май 1987 година официално е открита Телевизионната кула на Левента! Да очакваме ли скоро официалното закриване?", попита в социалната мрежа Севдалин Емануилов.

Въпросът му предизвика множество реакции сред гражданите на Русе. Голяма част от тях си спомнят с носталгия приятните мигове, прекарани на Кулата в миналото.

Кой и какво трябва да направи, за да се върне блясъка и славата на обекта, е спорно...

"Юбилярът" е наричан още "най-високият русенец".

"Радиорелейна и телевизионна станция Левент табия Русе е пълното наименование на телевизионната кула на хълма Левент табия, наричан още Левента или Саръбаир, в южната част на град Русе", разказва Велизар Чакалов.

"Кулата е построена през 1986 г., а официалното откриване на кулата се състои на 7 май 1987 година. Автори на проекта са арх.Стилян Титков, арх.Евлоги Цветков, инж. Георги Георгиев, инж. Иван Янтахтов и инж. В. Василев.

Най-високата телевизионната кула в България има обща височина от 204 метра. С тази височина вече 30 години тя е най - високата българска сграда (след хотел Родина София) и е единствен небостъргач в Република България.

Бетонното тяло се издига на 120 метра, на кота 107 метра се намираше Бар Панорама, от който при ясно време се откриват гледка чак до Карпатите в Румъния.

Да се надяваме, че собственикът на кулата Нуртс България АД отново ще отвори този бар", добавя г-н Чакалов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари