Д-р Радин Цонев: Дори един запой може да причини чернодробна недостатъчност

1
Прекомерният прием на алкохол и преяждането, освен до наднормено тегло, водят до метаболитен синдром и стеатоза
Прекомерният прием на алкохол и преяждането, освен до наднормено тегло, водят до метаболитен синдром и стеатоза Снимка: CredoWeb

При много пациенти, заразени с коронавирус, болестта започва със стомашно-чревни проблеми.

Как да различим тези симптоми с оплакванията, вследствие на хронични заболявания на храносмилателната система и вирусен хепатит, какви са последствията за черния дроб от прекомерния прием на алкохол и преяждането по време на изолацията и доколко са обратими – отговорите БНР потърси от специалиста по вътрешни болести и гастроентерология д-р Радин Цонев, началник на Отделението по гастроентерология и ръководител на Центъра  по Хепатология на МБАЛ-Токуда: 

„Това, което наблюдаваме е, че когато хората потърсят гастроентеролог, обикновено е късно да помагаме. Визирам раковите заболявания, които зачестиха напоследък, защото пациентите постъпват след два месеца забавяне. При наличие на симптоматика и неглижирането й поради опасност от коронавирус, те идват във вече декомпенсирано състояние - с тумори на стомаха, на дебелото черво и на панкреаса“.

Втората група от пациенти, които търсят помощ, са тези, които са посегнали към алкохола още от началото на пандемията. Според специалиста, много от хората в България приемат за норма приема на 100-150 грама алкохол всяка вечер, което многократно надхвърля безопасното количество, което може да се обработи от черния дроб.

„Не случайно нормите на СЗО за ежедневен безопасен прием е 20 до 25 милилитра чист алкохол дневно. Това се равнява на бира от 330 милилитра, чаша вино или шот с твърд алкохол“.

Българинът няма култура на пиене

Ако пациентът е приемал редовно алкохол и преди изолацията или вече има чернодробно заболяване (стеатоза), дори и един запой може да причини чернодробна недостатъчност и необходимост от трансплантация.

„Не говорим за два месеца, а за прием на алкохол за 2-3 дни. Затова запоят е едно от най-опасните неща за черния дроб, по-вреден дори и от хроничното пиене. В момента, в който един човек влезе в запой, черният дроб дори не може да цирозира - настъпва т. нар. остра мастна дистрофия, патешки черен дроб с чернодробна недостатъчност, кома и смъртен изход“.

Други фактори за възникване на заболявания, които не са свързани само с пандемията от коронавируса, са стресът и преяждането. Според д-р Цонев, резултатът е наднормено тегло и метаболитен синдром.

„Тези 5-10 килограма, които всеки от нас е натрупал през тази принудителна почивка ще доведат до увеличаване на сърдечно-съдовия риск, а в по-дългосрочен план – на метаболитния синдром, свързан със захарния диабет, подаграта и неалкохолната стеатозна болест на черния дроб, след време до фиброза, която е първата степен на цирозата и рака на черния дроб“.

40 процента от световното население е с наднормено тегло

В България проблемът засяга около 30 процента от хората. Основен фактор за метаболитния синдром е липсата на физическата активност. За да избегнем последствията и чернодробните проблеми, специалистът съветва да спазваме диетичен режим и да изминаваме минимум 10 хиляди крачки на ден.

Стресът води най-вече до проблеми с горния гастроентериален тракт, свързани с рефлуксна болест, обостряне на гастритите и проблеми с дебелото черво. Необходимо обаче да се изключат други сериозни заболявания с подходящите изследвания. Специалистът смята, че всеки пациент трябва поне веднъж годишно да изследва чернодробните ензими – АЛАТ, АСАТ и ГГТ, с които, още преди да има симптоми, може да се „хванат“ заболяванията на черния дроб, независимо дали са свързани с приема на алкохол или инфекция с хепатит. Дружеството на гастроентеролозите настоява НЗОК да включи тези изследвания в годишните профилактични изследвания.

Стеатозата или т. нар. повишено омазняване на черния дроб може се дължи на приема на алкохол и въглехидрати, както и на някои видове хепатит и метоболитно обусловени заболявания като захарен диабет и подагра. Препоръката на гастроентеролога е да се намали до минимум приемът на т. нар. бързи въглехидрати:

„Всички тези заболявания са свързани с храната. Диетата, която препоръчваме, не включва ограничаване на мазнините, а на въглехидратите. Основното, което казваме на тези пациенти е, че трябва да забравят за хляба, тестото и сладките храни. „Добре дошли“ са зеленчуците, плодовете, месните и млечните продукти. Същината на инсулиновата резистентност при тези пациенти е, че не могат да усвояват добре глюкозата и затова тя започва да се натрупват като мазнини в черния дроб“. 

Не става дума обаче за т. нар. кетодиета и свръх прием на мазнини, а за ограничаване на въглехидратите, предупреди д-р Цонев. Оценка на степента на омазняване на черния дроб може да се направи и без биопсия – чрез апарат, който измерва тежестта на увреждане на чернодробния паренхим, фиброза и стеатоза на черния дроб.

Инфекция с коронавирус може да се прояви и с диаричен синдром

Първият пациент с Covid-19, лекуван в болницата, е имал именно тези симптоми, без характерните за инфекцията суха кашлица и температура. Става дума за жена, която впоследствие е развила пневмония.  Затова според специалиста, медиците трябва да стриктно да спазват противоепидемичните мерки с всеки пациент.

Чернодробни увреждания и повишение на нивата на чернодробните ензими могат да се появят около седмица след началото на инфекция с коронавирус.

„Те обаче не са първият белег на Covid-19. Това е реактивно увеличение и е свързано с основното заболяване и с високото ниво на феритин (железен пигмент) в кръвта - той се натрупва в белите дробове и впоследствие на черния дроб. Тепърва ще проучваме тези данни“.

Има описани и единични случаи на медикаментозно увреждане след лечение на коронавирусната инфекция. Затова е необходим индивидуален подход при терапията на всеки един пациент с Covid-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари