Д-р Миленка Димитрова: Искаме да се проверяват всички камиони от Румъния

0
Ако носят месо - да не бъдат пускани в България
Ако носят месо - да не бъдат пускани в България Видео: БНТ

Представители на най-големите свинекомплекси в страната настояват държавата да вземе спешни мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете.

Те са притеснени, че последното огнище на заразата в румънския окръг Тулча е само на 200 км от русенските свинеферми и ако болестта проникне у нас, ще бъдат унищожени до 100 000 животни, предава БНТ.

30% от българското свинепроизводството е в Русенска област. От бранша са притеснени, че африканската чума, за която няма ваксина, едва ли ще подмине страната ни, а загубите за сектора ще бъдат огромни.

Д-р Христо Стойков, ветеринарен лекар в свинекомплекса в с. Бръшлен: Заболяването не е опасно за хората, то е икономическо заболяване. Като влезе унищожава цялото свиневъдство, а то в България е сериозен сектор, който генерира сериозен БВП.

Въпреки че от два месеца свинекомплексите в региона са със затегнати мерки за биосигурност, производителите настояват за по-строг контрол на превозните средства, които влизат у нас.

Д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекс Голямо Враново: Всички превозни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за пренос на месни продукти и да не бъдат допускани на българска територия.

За да се ограничи заразата, свиневъдите настояват да се разреши на ловците да намалят популацията на диви свине. Областната дирекция за безопасност на храните в Русе е в повишена епизоотична готовност, заяви директорът й д-р Георги Дяков. А ветеринари проверяват дали свинекомплексите спазват мерките за биосигурност.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна агенция по безопасност на храните – Русе: Обектите трябва да са оградени, да се извършва дезинфекция на транспортните средства, на всички посетители, да не се внася храна отвън.

Оказва се, че при изследване на малотрайни колбаси в съседна Румъния, три от четири проби са отчели наличие на вируса, въпреки термичната обработка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари