Засега няма африканска чума и птичи грип в Русенско

0
В съседна Румъния последните данни сочат, че активните огнища на африканска чума по свинете са 368
В съседна Румъния последните данни сочат, че активните огнища на африканска чума по свинете са 368 Снимка: Областна администрация

Няма случаи на африканска чума и птичи грип в област Русе

Това стана ясно от провелата се днес епизоотична комисия, която беше водена от заместник областния управител Свилен Иванов и директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Въпреки това д-р Дяков коментира, че вирусите са налични в природата и трябва да се осъществява постоянна превенция. Макар и да няма огнища на споменатите болести в Русенско, то за Румъния последните данни сочат, че активните огнища на африканска чума по свинете са 368. Добрата новина е обаче, че в съседно Гюргево, намиращо се едва на няколко километра от Русе, няма огнища на заразата.

С цел намаляване риска от разпространението на заразни болести по птиците и свинете бяха гласувани някои допълнителни мерки. Сред тях са осъществяването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните и птицевъдните обекти, както и незабавно информиране на обслужващия и официалния ветеринарни лекари за повишена смъртност при свинете и в стопанствата с домашни птици. Също така над транспортирането и придвижването на птиците и домашните свине ще се осигурява стриктен контрол от ОДБХ. Кметовете на населените места и експертите от Областната дирекция по безопасност на храните ще проследяват и процеса по населването със свине на личните стопанства. Колкото до инфлуенцата по птиците специално внимание ще бъде обърнато на недопускането на контакт между домашни и диви птици. Затова стопаните не трябва да позволяват излизането на птици извън дворовете, където ги отглеждат. Същевременно фуражът ще трябва да се съхранява в закрити помещения, а движението на птиците ще се следи перманентно отново от ОДБХ. В най-кратки срокове ще трябва да се проведат и заседания на общинските епизоотични комисии.

Присъстващите бяха подробно запознати и с специализиран план за контрол и предотвратяване на африканската чума в страната до 2023-а. Идеята е чрез него да се прилагат максимално ефективни и координирани повсевместни и системни действия от всички страни, имащи отношение по проблема. Акцент ще бъде поставен върху информираността, както и върху засилване контрола по граничните пунктове. Специално внимание ще бъде обърнато на ревизията и поддръжката на оградното съоръжение с Румъния от Силистра до Дуранкулак, което предпазва от преминаващи диви свине по сухопътната граница. Ще се извършва и редовна проверка на преминаващите през граничните пунктове и съответно конфискуване на нелегално пренасяни животни, храни и продукти от животински произход. Ще се прави още дезинфекция на превозните средства, кошчетата и контейнерите за отпадъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук