Мерки срещу разпространението на Африканска чума в Русенско

0
Какви са забраните в 3 и 10 километровите зони в областта
Какви са забраните в 3 и 10 километровите зони в областта Снимка: Русе Медиа / архив

Областна администрация Русе информира, че на територията на областта са констатирани първично възникнали огнища на болестта африканска чума по свинете.

Точните местонахождения са в животновъден обект за отглеждане на свине за лични нужди, намиращ се с в село Ценово и в животновъден обект – свинеферма тип А в село Пет кладенци, община Бяла.

В тази връзка са определени 3 и 10 километрови зони.

Уведомяваме, че е забранено влизането и излизането на хора и автомобили без разрешението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени от БАБХ, с изключение на служители на МВР, медицински лица в това число спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, областната администрация и лицата, имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Също така в област Русе се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриалните свиневъдни стопанства и ферми тип А, намиращи се в извън населените места от 3 и 10 километровите зони, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на съответните условия.

Забраняват се още организирането и провеждането на пазари и изложби за свине, както и свободното пасищно отглеждане на източно балкански свине и техните кръстоски. Същите трябва незабавно да бъдат затворени и да се отглеждат затворено по начин, недопускащ контакт с диви свине.

Припомняме, че утре от 09.30 ч. в Зала 1 на Областна администрация Русе ще се проведе заседание на постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари