Д-р Камен Кожухаров: Скандалът няма да наруши дейността на онкологичния център в Русе

1
В случая става дума само за лошо отношение към пациентите, не може да се говори за корупция
В случая става дума само за лошо отношение към пациентите, не може да се говори за корупция Снимка: Dunavmost

От 28 януари д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев вече не са част от персонала на Комплексния онкологичен център в Русе.

Двамата са подали своите заявления за напускане, които били приети от управителя на лечебното заведение д-р Камен Кожухаров, съобщи той пред „24 часа“. Срещу двамата лекари имаше множество сигнали в социални мрежи, като дори бе организиран и протест в Световния ден на борба с рака в крайдунавския град.

„Имаше жалба за грубо държане към пациенти на д-р Екатерина Генова и колегата й, д-р Людмил Станев. Дори и колегите им от Онкодиспансера вече не искаха да работят с тях, карали са се. Затова аз предложих и на двамата просто да се разделим по човешки. Те напуснаха по взаимно съгласие и от 28 януари вече не са на работа при нас“, обясни д-р Кожухаров.

Според управителя, става дума за грубо отношение на лекарите към пациенти, към техни близки, към които д-р Генова и д-р Станев се обръщали дори с неприлични думи.

„Някои твърдят, но лично аз не съм чувал, че са използвали изречения от типа „ти какво искаш, да те лекуваме , още не си умрял“, изключително грубо отношение към хората. Питах колеги, направих проучване, натежа и общественото мнение по случая. Оказа се, че и колегите им са настроени срещу тях, защото са се карали през годините, че двамата лекари са показвали неуважение и към персонала на КОЦ. При мен за тези години е дошла само една жалба срещу двамата лекари. През последните месеци обаче нещата се поизостриха и явно, вече нямаше начин да се работи с тези хора“, каза д-р Камен Кожухаров. Според него д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев са много добри специалисти, изключително начетени, но все пак, в основата си остава отношението към човека.

„Има и нарушени от тяхна страна клаузи от Хартата за правата на пациента, за етично поведение. Дори днес, /четвъртък/ двамата имат насрочена среща в Етичната комисия на Българския Лекарски съюз в Русе, не е изключено и там да им бъдат наложени някакви наказания. Очаква се и становището на БЛС по случая“, посочи управителят на КОЦ.

Двамата лекари са се занимавали с медицинска онкология, отговаряли са за лекарствената терапия. Те са изписвали лекарствата и схемите за лечение.

„В случая става дума само за лошо отношение към пациентите, не може да се говори за корупция“, категоричен е Камен Кожухаров. Д-р Катерина Генова работи в КОЦ от 28 години, а д-р Людмил Станев – от петнадесетина.

Според д-р Кожухаров, скандалът няма да наруши дейността на Комплексния онкологичен център в Русе и пациентите няма да бъдат ощетени. Работата на двамата лекари ще бъде разпределена между техните колеги до обявяване на конкурс за конкретните позиции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари