Настаняват заразени с COVID-19 в Онкологичния център в Русе

0
Ситуацията се усложнява и заради големия брой заразени лекари и медицински персонал, които са под карантина
Ситуацията се усложнява и заради големия брой заразени лекари и медицински персонал, които са под карантина Видео: БНТ

Продължава да расте броят на заразените с коронавирусна инфекция в Русенска област 

Вчера беше поставен нов рекорд – 218 души. В същото време има недостиг на легла в болниците. За да се реши проблемът, се извършва реорганизацията на отделения в лечебните заведения.

В Русенска област заразени с COVID-19 се приемат за лечение в 4 болници. От университетската болница "Канев" казаха, че не са върнали нито един пациент. Приспособяват се помещения за COVID сектори. Капацитетът за тях е разширен почти два пъти. Нови болнични легла се разкриват в отделението по палиативни грижи към Онкологичния център.

"Цялата сграда може да поеме 37 човека, и на втория етаж. Сега са само на първия етаж... На първия етаж има 15, горе има 22 легла. 37 като извадим 13, 24. Още 24 човека можем да поемем", обясни д-р Камен Кожухаров – управител на КОЦ - Русе.

В Русе има поне 3 пустеещи сгради, които са били здравни заведения. Според д-р Кожухаров, те могат да се използват и да се оборудват при нужда с легла.

"Едната е АГ-комплексът старият, бившата военна болница, която правиха някакъв ремонт, но инфраструктурата е запазена със сигурност като болница. И доколкото се сещам отзад, най-старата болница, която е строена 1865 г. Тя няма съвременната инфраструктура за болница, но винаги е работила като болница и мисля, че е свободна", каза Камен Кожухаров.

Проблемът обаче не са само болничните легла. Ситуацията се усложнява и заради големия брой заразени лекари и медицински персонал, които са под карантина.

"Част от лекарите, които са вкъщи , лекуват по телефона. Същото го правят и болните лекари от болница Канев, и от белодробната болница, заяви Алис Муртезова – административен директор на УМБАЛ „Медика”.

Заради недостига на медицински сестри и санитари лечебните заведения в русенско продължават да търсят и доброволци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари