Четири района при новото статистическо разделяне на страната

0
Варна ще бъде център на Черноморския район
Варна ще бъде център на Черноморския район

Четири района ще бъдат обособени в рамките на новото статистическо райониране на страната - Централен, Дунавски,Черноморски и Западен, това е обсъждано по време на заседание с участието на областните управители от страната.

За това е съобщил Стоян Пасев, областен управител на Враненска област по повод заседанието на членовете на Регионалния съвет за развитие на досегашния Североизточен район във Варна. Според обясненията на Пасев, в бъдеще и председателите на районите, и членовете на самите съвети ще бъдат избирани, както и представителите на местната власт:

Целта е участието в европрограми, тъй като изискването е да има всеки район 800 000 души и именно този регион ще може да играе по европрограми самостоятелно, тоест ако се направят компилации от няколко области, те ще участват самостоятелно в европейските програми. Тенденцията до 2020 година е да имаме второ изборно ниво на местно управление, освен кметовете, да бъдат и председателите на тези региони избираемо. Това значи пълна децентрализация и бюджетиране на тези региони. 

Варна ще бъде център на Черноморския район, в който ще влизат още Търговище, Шумен, Бургас, Стара Загора и Ямбол.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари