НСИ: Софиянци взимат най-висока средна заплата

0
Варненска област се нарежда на четвърто място в страната по размер на средната месечна работна заплата
Варненска област се нарежда на четвърто място в страната по размер на средната месечна работна заплата Снимка: Dunavmost

Варненска област се нарежда на четвърто място в страната по размер на средната месечна работна заплата

Очаквано, най-високото средно възнаграждение се взима в столицата - 2373 лв., в областта средната сума е чувствително по-малко, но все пак ги нарежда на втора позиция - с 1645 лв. Със сумата от 1566 лв.

Варненска област се нарежда на четвърто място в страната по размер на средната месечна работна заплата, съобщава Териториалното статистическо бюро-Североизток.

В област Враца възнаграждението е малко по-високо - 1570 лева. През второто тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата в областта се увеличава спрямо първото тримесечие на годината с 9,7 процента.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са секторите "Образование" - с 19 процента, "Добивна промишленост" - с 18,1 на сто и "Строителство“ - с 15,1 пункта. През второто тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата нараства с 13,2 процента спрямо същия период на миналата година.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите по трудово и служебно правоотношение в област Варна към края на юни се увеличават с 9500 или с 6,6 на сто спрямо края на март, като достигат 154 200. Спрямо края на първото тримесечие на годината най-голямо увеличение на наетите лица се отчита в хотелиерството и ресторантьорството - с 89,5 процента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    русенец
    Най-скъпо платените държавни хрантутници са там. Заплати по 20-30-50 000 лева, участия в бордове и прочие благинки. Ако махнем заплатите на държавните чиновници, със сигурност средната заплата в Бг е около минималната.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари