Четири населени места в Разградско са застрашени от воден режим

0
Там сондажите са от плитки кладенци, заяви управителят на "Водоснабдяване - Дунав"
Там сондажите са от плитки кладенци, заяви управителят на "Водоснабдяване - Дунав"

Четири населени места в Разградско са застрашени с режим за водоподаване.

Това са Осенец, Манастирци, Синя вода и Трапище, където сондажите са от плитки кладенци, заявил управителят на "Водоснабдяване - Дунав" Стоян Иванов на работна среща при областния управител, съобщават от държавната институция. Иванов уточнил, че местният оператор работи за свързване на тези населени места със системата за водоснабдяване "Дунав" или за нови шахти за подпочвени води, предава БТА.

Той добавил, че дебитът на плитките водоизточници в Разградско е на 30 процента и те зависят изцяло от валежите. Иванов коментирал, че по-голяма част от населените места в областта ползват шахтови кладенци, изградени до 1980 година. От този период нататък за захранване на градовете са направени сондажи с дълбочина до 1000 метра, като водохващането е на около 200 м. Дебитът на тези сондажи е постоянен. Те захранват и водоснабдителна система Дунав, обхващаща Попово, Нови пазар и Разград, казал още управителят на водоснабдителното дружество.

Той подчертал, че водоснабдителната система "Дунав" е изградена през 1981-1982 г. и вече е амортизирана. По думите му към момента по тази система се ползва 5 процента от количествата вода заради високата й себестойност. Загубите за ВиК мрежата са 70 процента вследствие на течове, неточност на уредите и кражби, допълнил Иванов.

Представителят на Басейнова дирекция "Дунавски район" информирал, че всички сондажи за подпочвени води трябва да имат действащи разрешителни за ползване. Той заявил, че Басейнова дирекция отговаря за пет язовира на територията на областта, като по думите му количествата им са достатъчни за напояване на земеделски култури и през 2020 г. Водните запаси на язовир "Бели Лом" са на 45 процента от възможния му максимум, като притокът за момента е незначителен. Стената му е в много добро състояние и се следи регулярно, отбелязали от дирекцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари