Четири години затвор за катастрофа с 4-ма загинали потвърди Окръжният съд в Русе

0
В. В. е осъден на четири години лишаване от свобода при общ режим и пет години лишаване от право да управлява МПС
В. В. е осъден на четири години лишаване от свобода при общ режим и пет години лишаване от право да управлява МПС Снимка: Dunavmost, архив

Постановената от Окръжен съд – Русе присъда, с която подсъдимият В. В. е осъден на 4 години лишаване от свобода при общ режим за причинената на пътя смърт на 4 лица, бе потвърдена изцяло от две инстанции и влезе в законна сила

На 08.06.2017 г. около 9 ч. В. В. управлявал лек автомобил „Тойота“ по пътя Алфатар-Дулово. В колата се возели вуйчо му и негов приятел. В един момент Тойотата започнала бавно да навлиза в лентата за насрещно движение. Водачът на идващата насреща „Мазда“ задействал рязко спирачната система, но въпреки това настъпил челен удар. На място загинали шофьорът на Маздата и двама от пътниците, а няколко дни по-късно - и вуйчото на подсъдимия. Четвъртият човек, возил се в Маздата, получил множество контузии, съставляващи средна телесна повреда.

Окръжен съд – Русе след проведеното всестранно и обективно изясняване на фактите в четири съдебни заседания, призна подсъдимия за виновен в това, че при управление на МПС в нарушение на забраната да навлиза в насрещната пътна лента, по непредпазливост причинил смърт на 4 лица и средна телесна повреда на 1 лице. Наказанието, което В. В. следва да изтърпи, е лишаване от свобода за срок от 4 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 години.

Възраженията както на прокуратурата и частните обвинители, така и на подсъдимия за несправедливи наказания, са отхвърлени от Апелативния и от Върховния касационен съд. И според двете инстанции, Окръжен съд – Русе правилно е анализирал смекчаващите (чисто съдебно минало, частични самопризнания, липса на нарушения по ЗДвП, липсата на поставени обезопасителни колани от страна на пострадалите) и отегчаващите (причинените смърт и телесни повреди, липсата на критичност към извършеното) отговорността обстоятелства и наложеното наказание малко над законовия минимум се явява най-подходящо за извършеното от В. В. престъпление. Доводът на защитата, че транспортното произшествие се дължи на изключително виновно поведение на водача на л.а.“Мазда“, който се е движил с несъобразена скорост и е бил неправоспособен, се опровергава от автотехническата експертиза. Според вещите лица, ПТП не би било реализирано, ако подсъдимият е имал правомерно поведение на пътя, не е допуснал нарушение на правилата за движение и се е движел в собствената си пътна лента. С този извод, възприет от Окръжен съд – Русе за липса на съпричиняване на резултата, се солидализират и въззивната, и касационната инстанция, и изцяло потвърждават първоинстанционната присъда като правилна и законосъобразна.

С това присъдата на Окръжен съд – Русе, с която В. В. е осъден на четири години лишаване от свобода при общ режим и пет години лишаване от право да управлява МПС, вече е окончателна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари