Черната партийна каса е по-важна от субсидията

0
Играят го, така да се каже „куче-касичка“
Играят го, така да се каже „куче-касичка“

От сутринта мненията за намаляването на партийните субсидии се от пълно въодушевление до тотално отричане. Безспорно е, че в България партиине не могат да се самоиздържат. От една страна, за да привлекат членове, поддържат членския внос на нива от цената на две кафета, а от друга, не всички го плащат и колкото е по-малка партията, толкова по-малко приходи от членски внос има.

А за даренията лично аз дълбоко се съмнявам, че това са доброволни плащания, или пък в повечето случаи превъртане на едни пари, или по-скоро пране на пари. Основната издръжка на партиите идва освен от субсидиите, когато са спечелили такива, от черните партийни каси.

А черна каса се пълни само когато си на власт – когато си назначил свои хора на „солунската митница“, а те имат задължението да отчитат процент от рушветите в партийната каса. Играят го, така да се каже „куче-касичка“. Например за един пост в Пловдив се говори, че е задължен да отчита минимум по 100 хиляди на месец в черната партийна каса от прибраното. На този фон хванатият за 60 000 Ралев е капка в морето. Умножете ги по многото разрешителни, одобрявания, прекратявания на съсобственост, обществени поръчки в шестте района и голяма община и ще придобиете много бледа представа за корупцията в Пловдив.

Затова партиите печелят избори, когато са на власт, защото тогава концентират огромен финансов ресурс, който не се облага с данъци и не се отчита никъде.

Каква да бъде субсидията? Без такава няма как да мине, ако не искаме бизнес-партии на местни олигарси и пълна зависимост. Според мен е добре да е нещо средно – 4-5 лева на глас. Като се даде възможност на партиите да се самоиздържат – да имат правото да преотдават под наем предоставените им за нуждите им офиси и имоти, което може сериозно да ги подпомогне и вместо бюджета да ги издържа или те да се принуждават да изнудват, по легален начин да печелят от стопанска дейност.

Помещенията също могат да им се предоставят безплатно, с правото да ги отдават под наем. При условия, заложени в закона така, че да не се злоупотребява с това право.

Моята прогноза е, че предложението няма да мине. Популизмът е едно, здравият разум – друго. А идват и местни избори. Единственият, който има полза от това намаляване на субсидията, е Борисов. Защото той е на власт и парите в партия ГЕРБ не са обвързани с партийната субсидия. А в същото време ще си направи ПР на гърба на противниците си и ще ги лиши от финансов ресурс за идващите избори.

Всяко прекалено нещо вреди. И прекомерната субсидия, и лишаването от такава или такава от 1 лев. Затова при вземането на подобни решения водещ трябва да е разумът и икономическата обосновка. И беше редно да се направи анализ на разходите на партиите за административна и партийна дейност и да се направи преценка за разумния размер на субсидията. Но кой да го мисли!

Елена Гунчева   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари