Част от историята на „Малката Виена” си отива!

0
В Русе сгради, които са архитектурни шедьоври, от години са оставени да се рушат
В Русе сгради, които са архитектурни шедьоври, от години са оставени да се рушат Видео: БНТ 2

Разрушаването на Тютюневия склад в Пловдив не е единственият случай на посегателство върху културно- историческото ни наследство.

И в Русе сгради, които са архитектурни шедьоври, от години са оставени да се рушат, като родната къща на писателя Елиас Канети и старата Музикална гимназия в центъра на града, съобщава БНТ 2.

С тяхното заличаване е на път да си отиде завинаги голяма част от историята на „Малката Виена”, както наричат Русе. Защо се стигна дотук и късно ли е да съхраним националната памет -гледната точка в рубриката ни „Гласът на града” е на историка Веселина Антонова.

Изящната архитектура кара всеки минувач по улица „Борисова” в Русе да се спре пред бившата Музикална гимназия и да се потопи в една отминала епоха, в която богатите в България не са се надпреварвали кой ще издигне по-висок палат в двора си, а са създавали изкуство. След голямото земетресение през 1977 година, готическата сграда тъне в разруха.

Д-р Веселина Антонова – историк: „Колко поколения минаха? Паметта се разрушава постоянно. В непосредствена близост се намира къщата на Панайот Хитов. Живее 38 години в нашия град и няма памет за това. Имаше една плоча, която не се чете. Екатерина Каравелова е родена в Русе и за нейната къща и памет няма – нищо.”

За сметка на това пък на мястото на родните им къщи се извисяват жилищни блокове. Историкът Веселина Антонова е убедена, че повечето от архитектурните бижута – паметници на културата нарочно са оставени да пустеят и да се саморазрушават, а зад това прозират бизнес интереси.

Д-р Веселина Антонова – историк: „И е въпрос на престиж в кавички за някои бизнесмени да намерят начин да усвоят тези сгради, после да ги съборят и да построят нещо, което на тях им харесва. За съжаление, няма нищо общо с историята и паметта на България.”

Разходката ни продължава в стария еврейски квартал на Русе. Спираме се пред родната къща на носителя на Нобеловата награда за литература Елиас Канети. Макар и порутен, домът му все още диша, напомняйки за себе си. Преди месец чужденци от цял свят прекосяват хиляди километри, за да видят къде е роден писателят.

Д-р Веселина Антонова – историк: „Не мога да ви опиша какво разочарование видях в очите им, а какво аз почувствах, докато говоря с тях – не искам да коментирам. Нашият град има такъв шанс – световноизвестен писател да му посвети цяла книга и това е напълно достатъчно. Тук може да стане едно прекрасно въздействащо място за поклонение и уважение към историята и паметта на нашия град.”

А докато приключат съдебните спорове кой да стопанисва сградата, тя ще продължи да напомня на минувачите за австрийска картина, за която се грижат българи.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари