12 паметници на културата в Русе са под заплаха

0

12 паметници на културата в Русе са под заплаха от сериозни увреждания или дори пълна разруха. Това показа проверка на Topnovini.bg.

Съгласно предоставена от Национален институт за недвижимо културно наследство, извадка от справочника за недвижимо културно – историческо наследство в област Русе на територията на града има над 270, а извън строителните му граници – 20 паметника на културата от различно значение.

Регистър, в който са изброени всички те, е достъпен и на сайта на Община Русе.

Сред тях са редица паметници и антични крепости и местности, храмове, цели ансамбли, площадни пространства, административни и жилищни сгради. Не са пропуснати и символите на Русе - Паметникът на Свободата и Доходното здание, настоящият Музей - бивш дворец на Батенберг, както и редицата къщи - музеи - на Захари Стоянов, на Баба Тонка и др. Включени са още бившата сграда на Митницата - сега Транспортна болница, бившата "Банка Буров", превърната в жилищно-административна сграда на централната улица "Александровска",

Католическата, Арменската и някои от православните църкви в града. Културни паметници са и Първата градска библиотека на ул. "Княжеска", бившата търговска сграда на братя Симеонови превърната в ДСК, настоящата Регионална библиотека, която е построена за Търговско-индустриалната камара, бившата Централна поща, превърната в момента в заведение, бившето Сиропиталище "Вангеман" на улица "Борисова", превърнато в Музикално училище, към което има поет и все още неизпълнен ангажимент за укрепване, обновяване и превръщане в Нумизматичен музей от инвеститорите в проекта за спортната "Арена" братя Бобокови, Съдебната палата, в която е бил Градския народен съвет, Градските хали, сградата на първата гара в България - сега Национален музей на транспорта, бившата мъжка гимназия - сега СОУ "Христо Ботев", девическата гимназия - МГ "Баба Тонка" и редица други училища и значими за историята на страната и гради места и сгради.

Включена е обаче и вече разрушената бивша Община, "Ислях хане", към възстановяването на която дори имаше интерес. Поисканата от Общината цена за преотстъпено право на строеж отказа инвеститора.

На около 50 от сградите паметници на културата собственик е Община Русе, на други 3 е съсобственик.

Две от тях, намиращи се в централната част на Русе, са в изключително лошо състояние и продължават да са под заплаха. Това са двете части от първото застрахователно дружество в страната - ЗД "България", в което се е помещавала и бившата Полиция. Понастоящем те са обозначени като "Административна сграда на МВР на ул. "Александровска" №30" и "Втори етап на застрахователно дружество "България", сега административна сграда на МВР, на ул. "Черно море" №1 и №3".

По отношение именно на тях от Община Русе увериха за Topnovini.bg, че става съсобственик на около 68% идеални части от сградата, състояща се от горепосочените две тела, през 2009 г. след съдебни спорове.

През 2008 г. започнаха процедури по обезопасяване на сградата, съгласно предписания на комисия от Община Русе съвместно с представители на Националния институт за недвижимо културно наследство. В изпълнение на предписанията е изготвен и съгласуван с НИНКН идеен проект, съгласно който е демонтирана кулата на покрива, изпълнен е водоплътен тротоар и временна ограда. През 2014 г. е обезопасена пешеходната зона със стоманена конструкция и предпазен екран.

В бюджета на Община Русе са заложени средства за архитектурно заснемане на цялата сграда по нива и фасади и проект за временно укрепване на сградата и ремонт на покрива.

От Община Русе обаче отчитат, че действията им спрямо сградата са затруднени поради обстоятелството, че тя е в режим на съсобственост и се изисква съгласие от останалите собственици за всяко действие спрямо нея, както и за разпределение на разходите. Същевременно се търси финансиране и възможности за трайна реконструкция и възстановяване на сградата.

Поради ограничени правомощия Община Русе многократно е информирала Министерството на културата за необходимостта от съвместни неотложни действия за задължаване собствениците да поддържат и всички останали сгради паметници на културата в техническо състояние, отговарящо на законовите разпоредби.

В тази връзка през пролетта на 2015 г. заместник-кметът инж. Димитър Наков коментира, че вече работи и подходящата рецепта, с която да се реши проблемът с поддържането на сградите в тази част на града. Голяма част от тях са частна собственост, но вече са издадени предписания за принуждаване на собствениците да предприемат необходимите действия и да приведат фасадите в по-угледен и безопасен вид в срок до година-година и половина. Процедурата вече е издържала и на съдебна атака, добави Наков, който уточни, че се касае за около 12 сгради между площадите "Свобода" и "Батенберг".

От местната администрация уточниха, че съгласно Закона за културното наследство, от 2014 год. и към настоящия момент специалисти от дирекция УТКС при Община Русе, съвместно с Главна дирекция "Инспекторат по опазване на културното наследство" при Министерство на културата системно извършват огледи на бившето ЗД "България" и на други сгради паметници на културата на територията на Община Русе, които са в лошо състояние.

Сред тях са Бившият архив на ул. "Рила" 10, бившият хотел "Европа" на ул. "Княжеска" 6, бившата Българска земеделска банка на ул. "Олимпи Панов" 12, сграда на хотел "Сплендид" на "Александровска" 49, бившият хотел "Балкан" на площад "Хан Кубрат" 1, жилищно-търговските сгради на "Александровска" 37 и на "Александровска" 43, които са архитектурни и художествени паметници от местно значение, бившата Първа градска библиотека, която сега е жилишно-търговската сграда на ъгъла на "Княжеска" 35 и "Кирил Старцев", и е архитектурен паметник от ансамблово значение, както и сградите на "Александровска" 12, ул. "Александровска" 37, ул. "Александровска" 39 и на площад "Хан Кубрат" 2.

Констатирани са обстоятелства, застрашаващи недвижимите културни ценности от увреждане или разрушаване.

Издадени са указания за аварийно-временно укрепване в съответните срокове на основание чл. 72, ал. 3 от ЗКН, който регламентира правото на кмета на общината или оправомощено от него длъжностно лице и регионалният инспекторат по опазване на културното наследство да прави това.

На собствениците на голяма част от тези сгради вече са направени и предписания за извършване на ремонт на фасадите, обезопасяване и хигиенизиране. До настоящия момент това са сторили собствениците на сградите на ул. "Александровска" 12, 37 и 39, като по изготвени и утвърдени проекти са извършили и необходимите СМР по възстановяване на фасадите.

За сградата на ул. "Александровска" 49 има и издадена заповед за ремонт на фасадата, съгласно Закона за устройство на територията, която обаче до този момент не е изпълнена. Поради промените на ЗУТ са издадени и указания за аварийно-временно укрепване и ремонт на фасадата. Собствениците са уведомили Община Русе, че имат изработени проекти за реставрация и в момента са в НИНКН в София за становище.

От местната власт увериха, че към настоящия момент работата на комисията продължава.

При неизпълнение на указанията за аварийно-временно укрепване в определения срок, на собствениците ще се търси административно-наказателна отговорност от Главна дирекция "Инспекторат по опазване на културното наследство" при Министерство на културата.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари