Културното наследство в центъра на Русе тъне в разруха

4
Емблематични сгради и паметници са в очакване на по-добро бъдеще
Емблематични сгради и паметници са в очакване на по-добро бъдеще

Емблематични сгради и паметници са в очакване на по-добро бъдеще

Емблематични сгради и паметници в централната част на Русе сякаш са изоставени на произвола на съдбата – това показва една кратка разходка по улица “Константин Иречек“ и площад „Елиас Канети“. Гледката е покъртителна за тези, които обичат града си, а някои от въпросите бяха поставени нееднократно на сесии на местния парламент от общински съветници.

Клубът на дейците на културата вече няколко години от център на артистични събития се е превърнал в една забравена бивша красива къща, в която няма живот. Поне от две години се говори за ремонт на рушащата се сграда, паметник на културата, и за реставрация на увредените стенописи на втория етаж, който е общинска собственост. Дейности вече са започнали, само че не от страна на общината, а от собственика на първия етаж и сутерена. Частното юридическо лице, което е съсобственик на сградата заедно с общината, е решило да ремонтира и преустрои помещенията в …ресторант. И докато русенската културна общественост все още се надява да се върне в Дома на изкуствата, както първоначално е наричан КДК, паметникът на културата от 1900 година се готви да се превърне в заведение. Културата очевидно ще почака още.

Малко по-надолу по улицата в посока Речна гара на очи се набива паметникът на Елиас Канети. Издигнат в чест на родения в Русе Нобелов лауреат, той е част от туристическите обиколки на чужденците, които слизат от круизните кораби. Само че гледката е потресаваща – барелефът и ликът на Канети са изцапани, а паметната плоча зад паметника, поставена на Дома на учителя, все така е с висящи кабели наоколо на фона на олющената фасада и окаяни дограми. Преди време на сесия от общинска администрация обявиха, че имат намерения да се постави декоративно пано по примера на Старата полиция, за да се скрие грозният вид на сградата. Само пейката-книга, дарена от Лайънс клуб „Сексагинта Приста“, защитава някак желанието да има кът на Елиас Канети в центъра на Русе.

По улица “Александровска“ покрай Дома на учителя, за който има светлина да стане Младежки център и да се ремонтира по проект, се стига до друга емблематична сграда – на бившия хотел „Балкан“. Състоянието ѝ е плачевно, но след като общината спечели съдебните дела и си върна собствеността, надеждите са един ден тя да бъде обновена – поне външно. В момента мястото е опасно, тъй като има счупени стъкла, падаща мазилка и отворени ел. табла.

А ако оттам по улица “Олимпи Панов“ се стигне отново до улица “Константин Иречек“, насреща е друга сграда в същото трагично състояние. Става въпрос за Дома на учените, който се руши и тече. И от красивата къща на индустриалеца и народен представител Петър Бъклов, строена през 1906 година, е започнала да се превръща в порутена постройка.

Надеждите на русенци са, че все пак общината ще обърне поглед към културното наследство и паметниците на културата в центъра на града, след като иска Русе да бъде приет като Северната столица и Европейската врата на България.

Русе Медиа потърси и становището на общината по отношение на Клуба на дейците на културата и Дома на учените. От пресцентъра опитаха да съберат информация, като на първо време обясниха, че за КДК е изготвен проект за ремонт, а за Дома на учените на този етап няма. От администрацията обещаха да дадат повече подробности в следващите дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    1
    Да опазват
    сградите на културното наследство е задължение на собствениците на същите. Защо инспекторатът на Министерство на културата не извършва проверки по изпълнение на задължението на собствениците на сгради да поддържат своите архитектурни паметници и не налага съответните санкции както и не предприема действия по принудителното им изпълнение?!? От какъв зор общината ще поддържа паметници, частна собственост
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари