Броят на товарните кораби по река Дунав намалява

1
Иван Жеков​: Дори и износът на въглища за Сърбия не увеличава броя на товарните кораби по реката
Иван Жеков​: Дори и износът на въглища за Сърбия не увеличава броя на товарните кораби по реката Снимка: Антон Ангелов / Flickr

Иван Жеков​: Дори и износът на въглища за Сърбия не увеличава броя на товарните кораби по реката

Броят на товарните кораби, посещаващи българските пристанища по река Дунав, намалява въпреки благоприятните навигационни условия за плаване. Това каза в интервю за БТА Иван Жеков - директор на дирекция "Речен надзор - Русе" към Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Той посочи, че за първите четири месеца на тази година броят на товарните кораби, посетили пристанищата Силистра, Русе, Свищов и Никопол, е намалял с около 25 процента спрямо същия период на миналата година.

"От началото на януари до края на април тази година четирите наши пристанища са посетени от 2400 товарни кораба. За същия период през миналата година те са били 3200", обясни Жеков.

Той не се нае да коментира какви са причините за намалението на броя на товарните кораби, но предположи, че това може да се дължи на забраната за внос на зърно от Украйна.

"Дори и износът на въглища за Сърбия не увеличава броя на товарните кораби по реката", каза Жеков.

Увеличават се посещенията на круизни кораби край Русе

По думите му в същото време е регистрирано увеличение на броя на посещенията на круизни кораби край Русе с 10 процента за изминалите два месеца - април и май, в сравнение със същия период на миналата година.

Жеков обясни, че планираните посещения на круизни кораби край Русе са 510 за тази година. Досега на русенския бряг са регистрирани 127 посещения на круизни кораби с общо 15 800 туристи. Най-много са американците - над 5000, следвани от германците - 4900, туристите от Великобритания са 1700, а австралийците са 1000.

Миналата година беше критична за корабоплаването по Дунав

Жеков припомни, че заради ниското ниво на Дунав миналата година е била една от най-тежките за корабоплаването по реката.

"В продължение на около пет месеца заради ниското ниво имаше прагове по реката, които затрудняваха, а на моменти и спираха напълно корабоплаването", обясни Жеков.

По думите му освен на товарните плавателни съдове, това е оказало сериозно влияние и на круизния туризъм.

"Част от круизните кораби преминаваха през праговете между Русе и Никопол. Други не стигнаха до делтата на реката, тъй като имаше риск", каза Жеков.

Капитаните на кораби да бдят за плаващи дънери по реката

Условията за корабоплаване сега са идеални. Нивото на реката е високо, което е нормално за периода, характерен с т. нар. "черешови води".

По данни на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото на река Дунав при Русе днес е 570 см спрямо условната кота "нула".

Жеков призова капитаните на кораби да са внимателни.

"Когато има рязко повишаване на нивото, реката влачи дънери и може да се получи повреда на винто-рулевия комплекс на плавателния съд", заяви директорът на "Речен надзор - Русе" към "Морска администрация".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    ...
    Значи евреите квичат на умряло.
  • 1
    2
    Блъснато Малко Корабче
    Тоя как е успял да изпълзи от бърлогата? Да дава обяснения за контрола и безопасността на корабите. Някакви разследвания за онази гемия дето САМОкорабоСТРОФИРА има ли? А и защо няма снимка или видео от интервюто? Нека да видим кой аджеба управлява това чудо на чудесата в градо.
  • 7
    1
    плюс-минус
    Но пък се увеличава броят на тировете, преминаващи по булевард "България", които вдигат шум, замърcяват околната среда и разбиват пътните платна. Идилия! От ранна утрин до късна вечер!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари