Тринайсет прага са се образували в българско-румънския участък на Дунав

2
Нивото на Дунав при Русе днес е седем сантиметра спрямо условната кота "нула"
Нивото на Дунав при Русе днес е седем сантиметра спрямо условната кота "нула" Снимка: Архив

Тринайсет прага са се образували в българско-румънския участък на Дунав заради ниското ниво

Това коментира директорът на дирекцията "Речен надзор - Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков. По думите му, това е нормално за този сезон от годината, предаде БТА.

Жеков каза, че няма струпване на кораби в критичните участъци, като минималната дълбочина във фарватера /плавателния път/ е 2,10 метра.

Той съобщи, че при остров Ветрен край Силистра е заседнала румънска самоходка, но тя не затруднява корабоплаването.

Нивото на Дунав при Русе днес е седем сантиметра спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е да се покачи с четири сантиметра.

От ИАППД в Русе съобщиха, че в града вече е пристигнал нов несамоходен шалан, част от драгажното оборудване. Съоръжението, което е с дължина 59,5 метра и с широчина 9,7 метра, е построено в корабостроителницата в румънския град Гюргево.

Стойността на шалана е близо 2 млн. лева. Той е предназначен за натоварване на драгираните маси при удълбочаване или корекция на речното дъно в критичните участъци на река Дунав.

Доставката на съоръжението е част от европроект с обща стойност над 20 млн. лева. С изпълнението му агенцията ще може да изпълнява по-добре една от основните си задачи - поддържане на корабоплавателния път в българския участък на реката.

По проекта вече са доставени драгиращ кораб, тръби и понтон. В процес на изработка е маневрен кораб, който се строи в корабостроителницата в Гюргево.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари