Броенето на бюлетините все пак ще се заснема и излъчва онлайн

0
Новината идва след съдебна сага, продължила повече от месец
Новината идва след съдебна сага, продължила повече от месец Снимка: Lex.bg

Новината идва след съдебна сага, продължила повече от месец

Съдът е разрешил видеозаснемането и прякото предаване онлайн на броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи. Това съобщи съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов в понеделник.

Новината идва след съдебна сага, продължила повече от месец. Поводът станаха съвместни указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), от които излезе, че партийните застъпници не могат да заснемат и предават работата на секционните избирателни комисии след приключването на изборния ден. Аргументът за забраната беше, че могат да се видят лицата и чуят гласовете на членовете на комисиите, а това по закон са лични данни. Така на практика стана невъзможно въвеждането на видеонаблюдението като мярка срещу нарушения от страна на секционните комисии, пише вестник Сега.

От „Демократична България” внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС), в която изтъкнаха, че наблюдението и заснемането може да бъде организирано така, че да показва само бюлетините и техния брой, а не лицата на хората в изборното помещение. ВАС обаче препрати жалбата по компетентност на Административен съд-София град (АССГ). Там пък я оставиха без разглеждане, с което фактически препотвърдиха косвената забрана, издадена от ЦИК и КЗЛД. Юристите на дясната коалиция обаче се обърнаха отново към ВАС. Върховните съдии се произнесоха в тяхна полза и задължиха столичния административен съд да излезе с позиция по казуса. В крайна сметка, АССГ решава, че изборното помещение е обществено място и затова всеки, който участва в изборния процес, може да го заснема след края на изборния ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари