Борисов: Имаме 60 000 PCR теста за коронавирус

0
Мерките  у нас са толкова разхлабени, че нямат аналог в други държави, заяви премиерът
Мерките у нас са толкова разхлабени, че нямат аналог в други държави, заяви премиерът Снимка: БГНЕС

В момента България има 60 хиляди PCR теста.

Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов по време на изслушването му в парламента.

Той избори и колко теста са били направени през последните дни - между 300 и 1000 души дневно. "В Гърция са ги тествали повече, но починалите са над 200. Нашият щаб много целево подбира групите", обясни той.

"Факт е, че имаме най-малко починали, заболели, означава, че с първата тема сме се справили, свързана със здравето. Горещо препоръчвам да се вслушваме в думите на щаба, защото резултатите към момента са видими. Да, разхлабваме мерките. Те вече са толкова разхлабени, че нямат аналог в други държави", добави премиерът.

По думите му засега по мярката 60/40 са подадени 7403 заявления. "101 849 работници и служители са се възползвали от нея. Между 7000 и 10 000 работници всеки ден запазват работните си места. С този темп до края на месеца ще запазим над 120 хил. работни места", посочи Борисов.

Според него "имаме най-либералните мерки в Европа" и са "много добре съобразени с народопсихологията". "Това, което днес с такъв апломб се казва в Италия, че от 4 май се разхлабват мерките, при нас въобще не са били спирани нито строителството, нито магазините, нито движението на хората или разхлабване един час да пуснеш децата само пред блока. На практика няма държава да не говорим за региона, където в Гърция, Сърбия, Турция имаме вечерен час и не ги пускат хората да излизат от вкъщи", каза още Борисов.

БСП поиска премиерът да представи план за излизане сегашната ситуация. Социалистите обаче останаха недоволни. "Имаме новина и тя е, че правителството няма план за излизане от кризата", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

До изслушването на премиера в парламента за ефективността на предприетите от правителството здравни, икономически и социални мерки заради коронавируса се стигна при втория опит. Миналата седмица пак беше насрочено заседание по искане на БСП, но тогава ГЕРБ бойкотира изслушването и така спаси Борисов от въпросите на опозицията. Този път депутатите от управляващата коалиция се регистрираха, но от ГЕРБ и "Обединените патриоти" не задаваха въпроси на премиера.

В Народното събрание с премиера се появиха и министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"В една класическа парламентарна демокрация нямаше да има нужда да се свиква извънредно заседание, а премиерът щеше да поиска сам да отчете за предприетите мерки за справянето с епидемията и социалната и икономическа криза", каза в началото на заседанието депутатът от БСП Кристиан Вигенин и призова Борисов да спре да говори за трупове.

Премиерът пък каза, че звънял на Нинова в началото на кризата с покана да "се срещнем и да минем заедно през тази болест, която завладя света". Тя обаче отказала.

"В момента не спазваме карантинните условия - каква е разликата от един театър и парламента? Дето се вика - така сте решили, ние сме тук да отговорим“, добави Борисов в началото на изслушването и така подчерта, че по време на това заседание не се спазва нужната дистанция. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари