Борисов: Да покажем дисциплина до 10-15 дни, после ще мислим за облекчения

2
Ако всичко мине наред по Великденските празници, може да отворим парковете и планините
Ако всичко мине наред по Великденските празници, може да отворим парковете и планините

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че пикът на разпространяването на коронавируса у нас се очаква до 10 - 15 дни и заяви, че сега е времето да се покаже самодисциплина:

Ако всичко мине наред по Великденските празници и покажем тази самодисциплина, да можем да отворим по организиран ред парковете и планините около големите градове, за да може хората да поемат въздух“, каза премиерът на извънреден брифинг, предава БНР.

По повод очакванията да започне тестването на 1000 жители на Банско, Бойко Борисов посочи:

"И съм възложил на Мутафчийски (ръководителят на Националния оперативен щаб за коронавируса – бел. ред.)  утре да ви изчете отговорите на Европейската комисия по въпросите за тестовете и поръчката ни от един милион теста. Физически няма тестове в света, физически“.

По-рано - на брифинг на Националния оперативен щаб, държавният здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев коментира темата за масовото тестване на населението за Covid-19, като отбеляза, че резултатите от пробите на извадката от служители на полицията, показали, че 99% от тях нямат антитела към новия коронавирус, са интересни от гледна точка на голямото желание и „натиск за масово изследване, срещу което никога не сме били против, стига да имаме тези възможности да го направим“.

Само че в никакъв случай, след като на тази група в София (полицейските служители – бел. ред.) резултатите са такива, няма да бъде коренно различно“, направи уговорка д-р Кунчев.

Разбира се, интересно е да видим и резултатите от подобно изследване от малко над 1000 проби в Банско, защото те също ще дадат една картина пък на  население в този район“, допълни Ангел Кунчев и обобщи.

В края на краищата е въпросът какво искаме

Вчера четох, че ми дават за пример Швеция. Вижте, това е смешно! Да, можем да имаме 15% изследвано население и 21,5 пъти по-висока смъртност или може да нямаме толкова изследвано население и с пъти по-ниска смъртност. Ако целта ни е да достигнем това, което има Швеция, защо са всички тези усилия, които правим“, попита риторично д-р Кунчев.

Проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че извадковото изследване на служителите на полицията ще бъде повторено след месец:

Това ще се случи и в армейските колективи, и в полицията, и тогава може вече да се направят някакви по-важни изводи, които да бъдат интересни“, каза Венцислав Мутафчийски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари