Бойко Рашков: Борисов няма право да говори за избори, той създаде търговията с гласове

3
Това уродливо явление “купуване и продаване на гласове" не е създадено от МВР
Това уродливо явление “купуване и продаване на гласове" не е създадено от МВР Видео: NOVA

Купуването и продаването на гласове не е създадено от МВР

"Борисов и такива като Борисов нямат морално право въобще да говорят за избори, защото това уродливо явление “купуване и продаване на гласове" не е създадено от МВР." Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков по повод думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в момента става чудовищно купуване на гласове.

Това явление е създадено в известни на цялото общество партийни централи. Те създадоха обръчи от фирми, които да ги финансират, за да има средства, които да бъдат разнасяни с чували и куфари и раздавани на предимно бедно население, каза Рашков. По думите му това са бедни избиратели, които са готови за 30-40-50 лева да продадат гласа си и да определят съдбата на много хора. Това е политическият морал, който създадоха такива като Борисов, каза още Рашков, цитиран от БТА.

Това е политически морал на политици, които знаят, че купуването и продаването на гласове е престъпление. После ще обвинят МВР, че взема мерки да противодейства на такава политическа корупция, коментира Рашков.

До 11 юли е работено само като имитация и това много добре разбрахме. В това вложихме всички усилия, за да намалим купуването на гласове. Да работиш по тази линия означава да се противопоставиш срещу предишно ръководство, каза после Рашков на церемония в МВР по повод празника не ведомството.

И в момента в Народното събрание (НС) някои се опитват, обвинявайки безадресно служители на МВР в упражняван натиск и насилие над избиратели, да забравим, че именно те са в основата на криминалния вот, допълни той.

За предвидената реформа в МВР Бойко Рашков заяви, че чува редица спекулации. Не им прави чест на онези длъжностни лица, които можеха да направят тази реформа, преди миналата година да встъпи служебният кабинет, защото една голяма част от реформата зависи от подписа на министъра на вътрешните работа. Според него в последните 30-40 години МВР не е претърпяло никакви промени. Обществото се промени, политическата и икономическа ситуация също се промени коренно, МВР не се промени и няма разумен отговор защо е бездействано толкова много години, посочи още Бойко Рашков.

Решението за трансформациите на полицейски управления и участъци, създаването на нови не е еднолично решение на министъра, каза Рашков и обясни, че с помощта на математически модел е направен анализ какво трябва да се промени. По 16 критерия изчислихме дали в едно населено място трябва да има районно управление, както преди 30 години или вече поради променени условия трябва да вземем решение. Не може в район, в който няма население, да поддържаме структура на МВР, обясни вътрешният министър.

По думите му съкращения в МВР няма да има. Има съкратени само административни длъжности в регионални дирекции на полицията. Това е съкращение на длъжността, но не и на човек, който ще остане без работа, каза Бойко Рашков и посочи, че след като поработят финансовите служби ще стане ясно какво означава увеличение от 20 процента. Той припомни, че ако Пожарната бъде извадена от МВР никой няма да загуби работата си, нито това, което сега получава като служител на ведомството.

Независимо какво ще се случи в парламента, много бих искал да се намери и друг министър на вътрешните работи, който да свърши за 5-6 месеца такъв обем от работа от реформата. Тогава ние всички ще бъдем доволни от това, че един орган се реформира, посочи Бойко Рашков.

Реформата в КПКОНПИ зависи не от МВР, а от НС. Да се надяваме, че парламентът ще прояви разум и действия по приемането на този закон. Комисията няма ръководство вече няколко месеца. По такъв начин НС не дава добър пример на обществото как трябва да се спазва закона, каза още вътрешният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари