Бойко Борисов: Ще подкрепим бюджета, за да им избиеме зъбите

0
Да не кажат, че ГЕРБ не даде пари на пенсионерите
Да не кажат, че ГЕРБ не даде пари на пенсионерите

Лидерът на ГЕРБ не бил виждал по-калпав бюджет, но не искал да излезе, че оставя пенсионерите без пари

"Да не кажат, че ГЕРБ не даде пари на пенсионерите" - този аргумент продължава да ръководи действията на най-голямата опозиционна партия в парламента. Бойко Борисов намира бюджета за нескопосан и катастрофален, но е инструктирал депутатите си да гласуват "за" всяко тяхно предложение "заради хората". Днес Борисов държа дълга тирада по този въпрос на среща със симпатизанти в Монтана. Думите му предава БГНЕС.

"Те искат ние да им провалим бюджета - по-слаб, нескопосан, небалансиран и катастрофален бюджет не може да се напише, няма нито един внесен закон за гласуване, само приказки. Затова в този бюджет ние сме добавили пари за църквите, за лекарите, за военните, за пожарникарите, 15% за пенсионерите. И да не приемат нашето предложение, с ясното съзнание, че това е лош бюджет, но да не им дадем да се възползват да кажат, че няма пари, ще гласувате "за" всяко тяхно предложение заради хората. С подкрепата си ще им избиеме зъбите задето говорят, че "ГЕРБ не даде пари на пенсионерите", заяви лидерът на ГЕРБ (изказът е автентичен - б.р.).

След няколко месеца новото правителство ще си направи нова актуализация и ще се балансират нещата, успокои актива бившият премиер.

Вчера бюджетната комисия на Народното събрание успя да прокара предложенията на управляващите за пенсиите. ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно, но не получиха подкрепа за своите предложения. Така за пенсиите на предпоследен етап е ясно, че ще се увеличат с 10% от 1 юли, а 60-те лв. ковид добавка ще влезе в основния размер на пенсиите за трудова дейност, включително и на бъдещите. От 1 октомври ще има ново преизчисление. ГЕРБ искаха увеличението да е 15%, добавките да се дават отделно до края на годината, а през октомври да няма преизчисление, за да се оставят нещата на следващо "нормално" правителство и 2023 г. ДПС предложиха 14%, но 120 лв. добавка за пенсиите под линията на бедност (413 лв.) и 60 лв. за останалите.

Окончателното решение ще бъде гласувано във вторник на извънредно заседание на парламента. Големият бюджет ще се гледа в комисия в понеделник, а в пленарна зала - в сряда. Все още няма яснота дали увеличението ще се плати с юлските пенсии или част от него ще остане за по-късно през юли или в краен случай - със задна дата през август.

След като тази седмица стана ясно, че време за приемане на актуализацията няма и пенсионерите могат да останат само с предвиденото по действащия бюджет увеличение от 6,1% (без добавки), партиите са разбързаха да приемат законите. С надвиснали поредни избори никой не иска да излезе виновен, ако увеличението се забави. БСП директно сочи с пръст четирите партии от новата коалиция, но голяма вина за забавянето има и самото правителство, защото внесе проектите едва на 8 юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари