Bloomberg: ЕС може да се разпадне, ако приеме Украйна, Северна Македония и Албания

2
Икономиката, съдебната система и другите институции на тези страни не са готови
Икономиката, съдебната система и другите институции на тези страни не са готови

Икономиката, съдебната система и другите институции на тези страни не са готови

Предоставянето на пълноправно членство на Украйна в Европейския съюз ще създаде много нови проблеми за Съюза, пише Bloomberg, цитиран от Евроком.

ЕС, който никога не е бил модел на добро управление, може да се провали и дори да се разпадне“, пише колумнистът Андреас Клут, добавяйки, че предупреждението се отнася и за приемането на Молдова, Грузия, Албания, Северна Македония и други страни.

Според него бързането да се присъедини към тях е лоша идея.

„Икономиката, съдебната система и другите институции на тези страни не са готови за присъединяване към ЕС. „Това е безразсъдно“, твърди авторът на публикацията.

Клот също така посочва объркващата и тромава система на управление на съюза.

Нарастващият брой институции и комисари, вавилонският хаос от езици, традиции и национални интереси са най-малкият проблем. „Остарелите договори на ЕС не отговарят на реалността“.

Освен това, както отбеляза той, ЕС няма механизъм за изключване на членове.

Така присъединяването отнема години или десетилетия, през които страните кандидатки трябва да приемат всички закони на съюза, но след като влязат, Брюксел няма да може да ги изключи, заключава изданието.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа молбата си за присъединяване към ЕС на 28 февруари, а през май Европейската комисия получи попълнен въпросник от Киев за започване на преговори. Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, комисията сега подготвя експертно становище за страните членки на съюза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари