Близо 80% от болните от диабет тип 2 имат и друго заболяване

0
Освен физическо, съпътстващото заболяване може да бъде и психическо
Освен физическо, съпътстващото заболяване може да бъде и психическо

Проучване на специалисти от университета в Манчестър сред десетки хиляди пациенти с диабет тип 2 показва, че 77%  от тях имат поне още едно съпътстващо физическо или психическо заболяване, съобщи пресслужбата на университета, цитирана от БТА.

Проучването, обхванало над 630 000 души, показва как някои състояния като шизофрения се проявяват 2,4 пъти по-често при болни от диабет тип 2 в сравнение с хора, които не страдат от заболяването, но пациентите с диабет досега не са предупреждавани за вероятността да развият и друго такова.

Болните от диабет са 1,8 пъти по-склонни да развият депресия в сравнение с хора, нестрадащи от диабет, те са о 1,6 пъти по-предразположени към астма, както и 1,6 пъти по-склонни към хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Изследването потвърждава и известните досега връзки на диабета с други заболявания. Около 52 на сто от петте милиона британци с диабет са склонни да страдат и от високо кръвно налягане.

Проучването установило, че 18 на сто от пациентите с диабет тип 2 са диагностицирани и с остеоартрит, 24 на сто - с висок холестерол, 12,4 на сто - с депресия и 5,6 на сто - с тревожни разстройства. Сърдечносъдовите заболявания са два пъти повече у пациенти с диабет в сравнение с останалите пациенти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари