Помага ли пиенето на алкохол на здравето?

0
Експертите твърдят, че единственото безопасно количество алкохол, е това, когато той липсва
Експертите твърдят, че единственото безопасно количество алкохол, е това, когато той липсва

Експертите твърдят, че единственото безопасно количество алкохол, е това, когато той липсва

Хората обичат да пият алкохол и много се радват да прочетат, когато някъде пише, че той помага за здравето и така намират още един повод да пийнат. Но се оказва, че дори малкото количество алкохол не помага и дори може да навреди.

В случая фокусът на учените е върху заболявания като диабет тип 2 и затлъстяването. Пиенето на алкохолни напитки не само може да не помогне, но и да влоши здравословните показатели по отношение на заболяване, което имате. Експертите твърдят, че единственото безопасно количество алкохол, е това, когато той липсва. Изследването е публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, пише вестник "Труд".

Известно е, че многото количество алкохол не се отразява добре, нито на здравето, нито на живота. Дискусията се върти около малкото количество, което може да бъде изпито. Новото изследване установява, че със сигурност пиенето няма защитен ефект при затлъстяване и диабет тип 2.

За целта на изследването са използвани данните на повече от 400 000 участници от Биобанката на Великобритания. Резултатите показват, че когато хората пият повече от 14 пъти на седмица, са изложени на по-висок риск от затлъстяване и диабет тип 2. Други, които са пили 7 пъти или по-малко за една седмица, обаче също не показват подобрения в здравните показатели.

Ако се чудите дали пиете много или нормално количество алкохол, Националният институт по здравеопазване на САЩ определя като много и над приемливото две питиета за мъжете на ден и над едно за жените. Съществува и въпросник, който може да ви подскаже дали имате проблем с алкохола. Някои от въпросите са: Чувствали ли сте, че трябва да намалите пиенето? Дразнели ли са ви хора, като са ви критикували за пиенето? Някога чувствали ли сте се виновен, че пиете? Ако отговорът е "Да", това се счита за подсказване, че има проблем.

Освен това трябва да се има предвид, че при определено здравословно състояние може да се наблюдава влошаване след консумацията на алкохол. Това може да се случи при чревно заболяване, поведенчески проблем, както и при увреждане на нервите или сърцето. Разбира се, не трябва да се пие и при бременност.

Има и различни мнения, които са свързани с вида алкохол. Например, за умерено количество вино сме смята, че може да е полезно. Но като цяло всичко е спорно и обект на дискусия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари