Близо 1 100 тона текстилни отпадъци събраха софиянци през 2019 година

0
От тях 861 тона (79%) са подготвени за повторна употреба, а 217 тона (20%) са предадени за рециклиране
От тях 861 тона (79%) са подготвени за повторна употреба, а 217 тона (20%) са предадени за рециклиране

За изминалата година над 1 095 тона текстилни отпадъци са събрани в специализираните контейнери на територията на Столичната община.

От тях 861 тона (79%) са подготвени за повторна употреба, а 217 тона (20%) са предадени за рециклиране, съобщиха от пресцентъра на СО.

От началото на 2019 година започна да разработването система за събиране и третиране на текстилни отпадъци. С въвеждането й се цели да се намали вредното влияние на тези отпадъци върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

Общината има сключен договор за поставяне и обслужване на контейнерите с фирми, специализирани за третиране на текстилни отпадъци. На територията на общината вече са поставени 81 контейнери за текстилни отпадъци на 71 места.

Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от компаниите за третиране на текстилните отпадъци до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията.

Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване. Негодни текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават на инсталации за производство на изолационна вата.

Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община.

Скоро и в Русе ще има разположени такива контейнери. 

Община Русе има сключен договор за сътрудничество от 23.08.2019 г. с „Хюманита“ АД, във връзка с участието на дружеството по процедура „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ по приоритетна ОС „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Стартирането на организацията по събиране на текстил на територията на гр. Русе ще започне след приключване на АДБФП по процедурата. Предвижда се поставянето на оптимален брой контейнери (до 2 броя) за всеки от обектите (до 15 броя), чието местоположение ще бъде допълнително уточнено от Община Русе, като се вземе предвид удобното им използване от страна на гражданите, както и  безпрепятствено обслужване от техниката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари